«L’ origine du mal / The Origin of Evil» (Κριτική)

«L’ origine du mal / The Origin of Evil / Η ρίζα του Κακού»
6,5/10

 

Η καλή ηθοποιός Laure Calamy (1975) δουλεύει πυρετωδώς τα τελευταία δέκα
χρόνια. Στη Ρίζα του Κακού υποδύεται μία θηλυκή εκδοχή του Ταλαντούχου κ. Ρίπλεϊ. Ως Nathalie εισβάλλει στην πλούσια οικογένεια Dumontet, υποδυόμενη τη Stephane, εξαφανισμένη κόρη του αρχηγού της φαμίλιας. Εν τω μεταξύ η πραγματική κόρη βρίσκεται έγκλειστη σε φυλακή. Η παραβατική Nathalie νομίζει, πως μπορεί να εξαπατήσει τους πάντες. Μέχρι που αντιλαμβάνεται, ότι ο ηλικιωμένος πατέρας τη θέλει υποχείριό του, για να τον συντρέξει στην πραγματοποίηση των δικών του σχεδίων.

 

Ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος Sebastien Marnier (1977) γράφει (σε συνεργασία με τη
Fanny Burdino) και σκηνοθετεί το τρίτο του μόλις, μεγάλου μήκους φιλμ. Αργεί να μας εισάγει στη δράση, με αποτέλεσμα η πρώτη ώρα να κυλά σχετικά βαρετά. Παλιός κομικάς, χρησιμοποιεί το split screen στην αφήγησή του, χωρίζοντας το πλάνο μέχρι και σε πέντε παράθυρα. Η Calamy συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την υποκριτική της δεινότητα. Ο βετεράνος Jacques Weber (1949) υποδύεται πειστικά τον πατέρα θύτη- θύμα. Την ιδιόρρυθμη σύζυγό του παίζει η Dominique Blanc, γνωστή από τα Milou in May (1990), Indochine (1992), La Reine Margot (1994), Total Eclipse (1995), αλλά και από τη σειρά Lace (1984), που προβλήθηκε και εδώ. Μόλις ο Marnier σταματήσει τις καθυστερήσεις και μπει στο ζουμί, το έργο κυλά ευχάριστα. Περιττή η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεότυπων.

 

Trivia: - Το σάουντρακ υπογράφει ο Καναδός Pierre Lapointe (1981) μετά του
συνομήλικου, Καναδού, συνεργάτη του Philippe Brault. Κάπου θα ακούσεις και Franz Schubert (Fantasie in F Minor, D. 940: III. Allegro vivace) από Anne Queffelec και Imogen Cooper.

 

Το έργο κυκλοφορεί στις 20 Ιουλίου 2023 από τη Weird Wave.

 

Trailer: 

Video Url