«Blood Simple / Μόνο Αίμα» (Κριτική)

«Blood Simple / Μόνο Αίμα»
7,5/10

 

Σημαντικό το κινηματογραφικό ντεμπούτο των πετυχημένων παραγωγών,
σκηνοθετών, μοντέρ και σεναριογράφων Joel και Ethan Coen. Η ένταση που διακρίνει τη δράση του φιλμ επηρέασε τους μετέπειτα σκηνοθέτες. Με ενδιαφέρον
παρακολουθείς πόσο άνθησε το ταλέντο των Coen μετά από αυτό το έργο του 1984. Η υπόθεση δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Αφορά σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Οι δύο άντρες ηθοποιοί δεν διαθέτουν καριέρα πρωταγωνιστή. Το γυναικείο χαρακτήρα αναλαμβάνει - στο ντεμπούτο της στο σινεμά - η Frances McDormand, η οποία παντρεύτηκε τον Joel Coen μέρες μετά την κυκλοφορία του Μόνο Αίμα στις Η.Π.Α.. Πλην των John Getz (ο εραστής) και Dan Hedaya (ο σύζυγος) σημαντική είναι η παρουσία του καλού ηθοποιού M. Emmet Walsh, που υποδύεται το μέγα συνωμότη.

 

 

Εύκολα θα διακρίνεις γνωρίσματα του στυλ των δύο αδελφών, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους στην κατοπινή φιλμογραφία τους, αλλά και σε αυτή συναδέλφων τους. Ο αποτεφρωτήρας γίνεται ξυλοτροχητής στο Fargo (1996), οι δύο πινακίδες αυξάνονται σε τρεις στο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) του Martin McDonagh, που χάρισαν το 2 ο Όσκαρ ερμηνείας στη Frances McDormand. Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι πνιγηρή, αλλά διανθίζεται με στοιχεία μαύρου χιούμορ. Νοιώθεις ότι παρακολουθείς ένα έγχρωμο φιλμ νουάρ. Το έργο βλέπεται και σήμερα ευχάριστα λόγω συγκεκριμένων σκηνών ανθολογίας.

 

Trivia: - Η φωτογραφία είναι του Barry Sonnefeld, ο οποίος κάνει φωνητικό πέρασμα μετά της, άσημης τότε, Holly Hunter.

- Ακούγεται η μουσική, που γράφει στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο Carter
Burwell, αλλά και τα τραγούδια It’s the Same Old Song (Four Tops), Sweet Dreams (of you) (Patsy Cline), Louie Louie (Toots & The Maytals), Lady In Red (Xavier Cugat), Anahi (Maria Luisa Buchino), El Sueno (Johnny Ventura), Rogaciano (Los Guayaki).

 

Η ταινία κυκλοφορεί στα θερινά σινεμά, αποκατεστημένη με κόπια υψηλής
ανάλυσης 4Κ, στις 20 Ιουλίου από τη Summer Classics, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στους αδερφούς Coen, που διοργανώνει φέτος με αφορμή τα 25 χρόνια του Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι.

 

Trailer: 
 

Video Url