«Nimona» (Κριτική)

«Nimona»
7/10

 

Η ταινία είναι περισσότερο σημαντική για το μήνυμά της παρά για την πρωτοτυπία του σχεδίου της ή το ενδιαφέρον της πλοκής της. Το περιβάλλον και η κινησιολογία, η ταχύτητα και η τεχνοτροπία θυμίζουν τη σειρά του Netflix Arcane. Η υπόθεση όμως, που βασίζεται στο ομώνυμο graphic novel (2015) του transmasculine και bigender σκιτσογράφου Nate (ND) Stevenson (1991), δεν θυμίζει κάτι, που έχεις ξαναδεί. Ο Stevenson με θάρρος αφηγείται την οδύσσεια της gender non-comforming ηρωίδας, η οποία αγωνίζεται, για να προστατεύσει τον τρόπο ζωής της.

 

Στα πλαίσια της συμπεριληπτικότητας το φιλμ περιέχει ένα φιλί ομοφύλων ιπποτών, ενώ δεν λείπει η αναφορά στις τάσεις αυτοκτονίας ενός queer έφηβου, που η κοινωνία θεωρεί τέρας. Τί κρίμα, που το κλείσιμο της εταιρείας Blue Sky Studios το 2021, λόγω και των χαμηλών πτήσεων στα ταμεία του Spies in Disguise (2019), συνετέλεσε ώστε το εν λόγω έργο να μην κυκλοφορεί υπό την ομπρέλα της εταιρείας Disney. Ευτυχώς η Annapurna και το Netflix παρέλαβαν το - κατά ποσοστό 75% έτοιμο μέχρι τότε - project και έτσι η Nimona βρήκε έναν τρόπο να φτάσει στο ευρύ κοινό.

 

Μακάρι να δουν την ταινία όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Οι ήρωες του φιλμ θα αγγίξουν όσους ανήλικους αισθάνονται διαφορετικοί από τους συμμαθητές τους. Παράλληλα η πλειοψηφία των παιδιών θα είναι δυσκολότερο - όταν ενηλικιωθούν - να παρασυρθούν από τις κάλπικες θεωρίες των νεοναζί.

 

Trivia: Nimona στην Αιθιοπία σημαίνει Νικητής.

 

Το έργο παίζεται στο Netflix.

 

Trailer: 
 

Video Url