Neil Armstrong: Όταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, διάλεξε την αγαπημένη του ταινία επιστημονικής φαντασίας

Photo by NASA

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος κριτής μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας; Ο Steven Spielberg, ο Ridley Scott, ο George Lucas και άλλοι κορυφαίοι σκηνοθέτες; Ή μήπως σπουδαίοι αστροφυσικοί όπως η Jocelyn Bell Burnell, ο Martin Rees και ο Neil deGrasse Tyson; Κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι οι ίδιοι οι αστροναύτες που πρέπει να ακούσουμε και τρανταχτό παράδειγμα είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, ο Neil Armstrong.

Κάνοντας «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» στις 21 Ιουλίου 1969, ο Armstrong έγραψε ιστορία όταν το διαστημόπλοιο Apollo 11 προσγειώθηκε στο φεγγάρι. Μαζί με τον Buzz Aldrin και τον Michael Collins, η θρυλική τριάδα πραγματοποίησε το όνειρο ολόκληρης της ανθρωπότητας στην πιο επιδραστική διαστημική αποστολή όλων των εποχών.

Έχοντας δει από πρώτο χέρι το μαύρο κενό του διαστήματος, ο Armstrong ήταν το κατάλληλο άτομο, όταν παραχώρησε συνέντευξη στον Αμερικανό κριτικό κινηματογράφου Gene Siskel για τις αγαπημένες του ταινίες που σχετίζονται με το διάστημα.

«Είναι το καλύτερο όραμα για το διάστημα που βγήκε ποτέ σε ταινία», έγραψε ο Gene Siskel για την ταινία του Stanley Kubrick, «2001: A Space Odyssey», μια ταινία που κυκλοφόρησε μόλις ένα χρόνο πριν το Apollo 11 ολοκληρώσει τον πρώτο περίπατο στο φεγγάρι. Η κλασική ταινία του Kubrick είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο, με τον Siskel να θυμάται μια ιδιαίτερη συνομιλία που είχε με τον Armstrong για την Οδύσσεια του Διαστήματος.

«Πριν από μερικούς μήνες, έτυχε να πετάω στο Σινσινάτι, καθισμένος δίπλα στον Neil Armstrong, τον αστροναύτη, τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι. Ο Armstrong μου είπε ότι από όλες τις διαστημικές ταινίες, περισσότερο του άρεσε το «2001» και ότι κατάφερε να μεταδώσει με τον καλύτερο τρόπο πώς είναι στην πραγματικότητα η ζωή και το ταξίδι στο διάστημα», ξεκαθάρισε ο Siskel.

«Αυτή πρέπει να είναι η καλύτερη κριτική που πήρε ποτέ ο Stanley Kubrick για την Οδύσσεια», συμπλήρωσε ο συνεργάτης του Siskel, Roger Ebert.

Το αριστούργημα του Kubrick, «2001: A Space Odyssey», ακολουθεί την ιστορία δύο αστροναυτών και ενός υπερυπολογιστή που ονομάζεται HAL που ταξιδεύουν προς τον Δία για να αποκαλύψουν τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα πειραματικό, κινηματογραφικά αψεγάδιαστο επίτευγμα, η ταινία βασίστηκε στο διήγημα, «The Sentinel» του Arthur Clarke.

 

Video Url