«The Innocent» (Κριτική)

«The Innocent / Τα πάνω κάτω / L’ innocent»
6/10

Ο 40χρονος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Louis Garrel (1983) έγινε γνωστός πριν 20 χρόνια μέσω της συμμετοχής του στο φιλμ The Dreamers του Bernardo Bertolucci. Έκτοτε καθιερώθηκε στο star system της χώρας του ως nepo baby (γιος του σκηνοθέτη Philippe Garrel και της ηθοποιού Brigitte Sy). Στη νέα του δημιουργία συνυπογράφει το σενάριο μετά του συγγραφέα Tanguy Viel (1973), της Naila Guiguet (1988) και του οσκαρούχου Jean-Claude Carriere (1931-2021), υποδυόμενος ένα χήρο γιο, που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το γάμο της μητέρας του με έναν έγκλειστο στη φυλακή.

 

Στο πλάι του η Noemie Merlant (Tar, Les Olympiades, Paris 13e) παίζει την καλύτερή του φίλη, η Βελγίδα Anouk Grinberg (1963) την ηθοποιό-μητέρα του και ο Roschdy Zem τον καταδικασμένο. Ο Garrel είναι ένας υπερτιμημένος καλλιτέχνης, όπως και η συγκεκριμένη κωμωδία. Ο ηθοποιός εμπνέεται από προσωπικές του εμπειρίες, καθώς η μητέρα του δίδασκε θέατρο σε κατάδικους και μάλιστα τέλεσε το γάμο της σε φυλακή με το Michel Bideaux. Για αυτό και αφιερώνει το έργο σε αυτήν, αλλά και στο δίχρονο γιο του Azel. Καθόλου κολακευτικός όμως ο τρόπος, που χειρίζεται τους γυναικείους χαρακτήρες ο Garrel. Τις παρουσιάζει να λιγουρεύονται τα αρσενικά δίχως ίχνος αξιοπρέπειας. Τυχαίο ότι ο σκηνοθέτης υπερασπίζεται τον Polanski (που ομολόγησε ότι ήρθε σε σεξουαλική επαφή με 13χρονη); Τυχαίο ότι η μητέρα του, θεωρεί πως το #metoo εκφράζει ένα «μίσος για τους άνδρες»; Ενώ ο Garrel μας παρουσιάζει έναν ήρωα, που υπεραγαπά τη μητέρα του, στη συνέχεια μας δικαιολογεί την παράνομη συνεργασία γιου και συζύγου, πίσω από την πλάτη της χαζοχαρούμενης γυναίκας. Ενώ η κολλητή φίλη του πρωταγωνιστή έχει δουλειά, ομορφιά και καλό χαρακτήρα, παραμένει αδέσμευτη, μέχρι να της δώσει προσοχή ο εγωιστής ήρωας του Garrel, προτιμώντας για χρόνια να στέκεται στη σκιά της νεκρής συζύγου του. Καθόλου αθώα η ατζέντα της ταινίας.

 

Trivia: Πλην του σάουντρακ του Gregoire Hetzel, ακούγονται συνθέσεις των Antonio Vivaldi (Gloria In D Major RV 589), Stelvio Cipriani (Maquillage και La polizia sta a guardare), Catherine Lara (Nuit magique), Craig Armstrong (Let’s Go Out Tonight), Andrey Petrov (Autumn Marathon), και τραγούδια με τους Herbert Leonard (Pour le plaisir), Nosostros (Le Lo Lay), Gerard Blanc (Une autre histoire) και Gianna Nannini (I maschi).

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 06 Ιουλίου 2023 από το Cinobo.

 

Trailer:

Video Url