«One fine morning» (Κριτική)

«One fine morning / Un beau matin»
6,5/10

Ευχάριστη έκπληξη η νέα ταινία της Γαλλίδας σκηνοθέτιδος και σεναριογράφου Mia Hansen-Love (1981), της οποίας πέρυσι είδαμε το Bergman Island (6,5/10). Πρωταγωνιστεί η καλή Γαλλίδα ηθοποιός Lea Seydoux. Η ηρωίδα, που υποδύεται, πασχίζει να βρει κατάλληλη στέγη για τον καθηγητή πατέρα της (ο Pascal Greggory του La Vie En Rose), ο οποίος πάσχει από οπίσθια ατροφία του φλοιού, μία σπάνια παραλλαγή της νόσου Alzheimer. Παράλληλα προσπαθεί να βρει συναισθηματικό αποκούμπι μέσω της επανασύνδεσης με έναν πρώην δεσμό της, ο οποίος τυγχάνει παντρεμένος πατέρας (ο Melvil Poupaud του Laurence Anyways).

 

Το φιλμ πραγματεύεται κοινωνικά θέματα (μονογονεϊκές οικογένειες, οίκοι ευγηρίας, ευθανασία – όπως και στο Tout s’est bien passe), βασιζόμενη στο ταλέντο της Seydoux, η οποία δεν είναι τυχαία (εγγονή του προέδρου της εταιρείας παραγωγής ταινιών Pathe). Η ηθοποιός συγκινείται, ερεθίζεται, απογοητεύεται, αγαπά, δυσανασχετεί, χαίρεται και λυπάται στο έργο. Όλα τα αισθήματα αποτυπώνονται στο πανέμορφο πρόσωπό της, για κανένα όμως δεν σε πείθει τόσο πολύ, ώστε να ταυτιστείς μαζί της.

 

Θα επαναλαμβάνω, όσο και αν κουράζει, την απορία μου όσον αφορά στην
ασόβαρη θεματολογία της ελληνικής κινηματογραφίας. Δεν υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες στη χώρα μας; Δεν παλεύουν οι Έλληνες, για να τύχει σεβασμού και φροντίδας η τρίτη ηλικία; Δεν υποφέρουν οι ντόπιοι παππούδες και γιαγιάδες από νευροεκφυλιστικές νόσους; Ένας Οικονομίδης δεν φέρνει την άνοιξη.

 

Trivia: Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στη δήθεν ακυκλοφόρητη αυτοβιογραφία
του ασθενούς πατρός.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 08 Ιουνίου 2023 από τη Weird Wave.

 

Trailer: 

Video Url