Κριτική Mafia Mamma

                                                      Κριτική της κωμωδίας
                                                            Mafia Mamma
                                                                  5,5/10

 
Υπερδραστήριες το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας Toni Collette (Nightmare Alley, Pieces of Her, The Staircase, The Estate) και Monica Bellucci (Memory, 4,5/10). Σε σκηνοθεσία και συμπαραγωγή της Catherine Hardwicke (Thirteen, Twilight) σε σενάριο J. Michael Feldman και Debbie Jhoon, που βασίζεται σε ιστορία της Amanda Sthers, το φιλμ αφηγείται το ταξίδι της εγγυτέρου συγγενούς Kristin (Collette) από τις ΗΠΑ στην Ιταλία, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του παππού της. Αυτό που έχουν παραλείψει να της πουν είναι ότι ο πρόγονός της διατελούσε μέχρι θανάτου αρχηγός μαφιόζικης οικογένειας. Με την παρότρυνση της συμβούλου του θανόντος Bianca (Monica Bellucci) η αδαής Αμερικάνα αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία της φαμίλιας. Τότε αρχίζει μία σειρά πιστευτών και απίστευτων καταστάσεων.

Οι προθέσεις της παραγωγού Collette είναι συγκεκριμένες. Μέτριες κινηματογραφικές εμφανίσεις (με εξαίρεση το Hereditary, 2018) και αξιόλογες τηλεοπτικές παρουσίες. Οι καλοί ρόλοι για γυναίκες στο σινεμά ήταν πάντα ελάχιστοι. Έτσι η Collette διοχετεύει την καλύτερη δουλειά της σε αξιόλογα σίριαλ. Η Bellucci επαναλαμβάνει στην αρχή του έργου το περίφημο περπάτημα της μαυροφορεμένης Malena. Δύσκολο να απεκδυθεί σε μία εμπορική ταινία το χαρακτήρα της μοιραίας γυναίκας. Στους δεύτερους ρόλους ξεχωρίζει το δίδυμο Fabrizio (ο Eduardo Scarpetta) και Esmeralda (η Dora Romano). Και οι δύο έγιναν γνωστοί από τη σειρά My Brilliant Friend, που παίχτηκε και στη χώρα μας. Ο γόης της ιστορίας ανατίθεται στον Giulio Corso, που με το Scarpetta συμμετείχαν πέρυσι στη σειρά Le fate ignoranti. Την κολλητή της πρωταγωνίστριας υποδύεται η Sophia Nomvete, που ξεχώρισε με το ταπεραμέντο της και στον τηλεοπτικό Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ως Disa. Η διεμφυλική Lana Gorianoy πραγματοποιεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως καμαριέρα Giannina.

Οι Αμερικάνοι λατρεύουν να αποθεώνουν την εξωτική για αυτούς Ευρώπη ως άλλη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ (A Good Year, 2006, Under the Tuscan Sun, 2003, Shirley Valentine, 1989, κλπ). Έτσι και το Mafia Mamma δείχνει κατασκευασμένο, για να καταναλωθεί με μπύρα και σουβλάκι μια Κυριακή βράδυ, για να περάσει στη λήθη την επόμενη μέρα. 

Trivia: - Στη λίστα των συμπαραγωγών εντοπίζεις και τον Ελληνικής καταγωγής Evangelo Kioussis (Ευάγγελος Κιούσης), ο οποίος κρύβεται πίσω από το επερχόμενο θρίλερ με τη Nina Hoss (που έχει εκμυστηρευτεί ότι θα ήθελε να υποδυθεί τη Barbra Streisand), σε σενάριο του επίσης Ελληνικής καταγωγής Jonathan Socrates.

- Ακούγονται τραγούδια ερμηνευμένα από τους Gianni Morandi, Maria Mendez, Piero Umiliani, Miranda Martino, Gian Darix, Silvano D’ Auria, Laura Mvula, Club Yoko και το σάουντρακ του Alex Heffes.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου 2023 από την Tanweer.

Trailer: 
 

Video Url