«ΜΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ (Κριτική)

 

Κριτική της γαλλικής ταινίας 

                                                  «ΜΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ / 
                   Une Femme Mariee: Suite de fragments d’ un film tourne en 1964» 
                                                                          7/10

Η Charlotte (Macha Meril) διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τον ηθοποιό Robert (Bernard Noel), καθώς ο πιλότος σύζυγός της Pierre (Philippe Leroy) λείπει συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Jean-Luc Godard (1930-2022) αφηγείται κυριολεκτικά την ιστορία τους σε μαυρόασπρο φιλμ με διαχρονικά κάδρα, που φαντάζει σαν να ξεφυλλίζεις περιοδικό life-style. Ο δημιουργός μέσα σε 90’ λεπτά περίπου δημιουργεί το δικό του φωτορομάντζο για ένα ερωτικό τρίγωνο, χωρίζοντας την τελευταία ώρα σε επτά κεφάλαια. Το 1967 ο σκηνοθέτης γύρισε το  Deux ou trois choses que je sais d’ elle, που μοιάζει επίσης με ένα κινηματογραφικό κολάζ, περιέχοντας αναφορές σε life-style περιοδικά και στη διαφήμιση.

Η ταινία δυστυχώς αποδεικνύεται επίκαιρη, καθώς ο Godard μιλά για την αποχαύνωση του ψηφοφόρου από τα σύγχρονα μέσα διασκέδασης, για την ιστορική άγνοια, για την ενδοοικογενειακή βία, για τις επιπόλαιες συζητήσεις συνοδεία καφέ, για την αδιαφορία για τα σημαντικά και την επικέντρωση στην εικόνα (image). 

Από την άλλη το φιλμ μιλά για την πολυγαμία, χρησιμοποιώντας το γυμνό, χωρίς να προκαλεί. Ο ερωτισμός υπονοείται. Στην εποχή του το έργο σκανδάλισε με αφορμή τα γυμνά πλάνα του. Σήμερα γίνεται αντιληπτό ότι η ταινία λογοκρίθηκε, επειδή προωθούσε τη γυναικεία χειραφέτηση. Την προηγούμενη χρονιά το φιλμ του Godard Le petit soldat δεν πήρε άδεια προβολής από τη γαλλική λογοκρισία, παρά μόνο τρία χρόνια αργότερα. 

Trivia: Πέντε μουσικά θέματα του Ludwig van Beethoven ντύνουν ηχητικά το έργο, ερμηνευμένα από το Amadeus Quartet (1947-1987). Χαρακτηριστική όμως θέση καταλαμβάνει σε μία σκηνή και το τραγούδι Quand le Film est Triste (1961), με ερμηνεύτρια το gay icon Sylvie Vartan (1944).
Η ταινία κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου 2023 από τη New Star. 

Trailer: 

Video Url