«The Black Demon» (Κριτική)

«The Black Demon / Ο μεγαλόδοντας»
3/10

Τρολάρει άσχημα το Hollywood. Εμπιστεύεται ως σκηνοθέτη το συμπαραγωγό Adrian Grunberg να γυρίσει στη Δομινικανή Δημοκρατία μία ταινία με αφανή πρωταγωνιστή ένα μεγαλόδοντα (Otodus megalodon), ήτοι ένα εξαφανισμένο είδος ζώου, στενό συγγενή του μεγάλου λευκού καρχαρία. Το φιλμ κυκλοφορεί βιαστικά, ώστε να προλάβει την κυκλοφορία του σίκουελ του The Meg τον ερχόμενο Αύγουστο. Η αφελής ιστορία του Carlos Cisco βασίζεται σε ένα μεξικάνικο θρύλο, που αφορά στην
24 η Αυγούστου. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία ο «ελεύθερος διάβολος» βγαίνει στους δρόμους, για να προκαλέσει ατυχήματα και συνιστάται στους πιστούς να μείνουν στο σπίτι. Πρόκειται για τη μέρα που ο Εωσφόρος έχασε έναν αγώνα ενάντια στον Άγιο Βαρθολομαίο.

 

Το σενάριο υπογράφει ο Boise Esquerra και μιλά για τον Paul Sturges, που παίρνει την οικογένειά του σε ένα ταξίδι στο Μεξικό, για να επιθεωρήσει μία εξέδρα πετρελαίου. «Μόλις βγουν εκεί, βρίσκει το μέρος σχεδόν εγκαταλελειμμένο με λίγους τρομαγμένους εργάτες, που του λένε ότι η εξέδρα έχει δεχθεί επανειλημμένα επίθεση από ένα μεγαλόδοντα καρχαρία…Με την εξέδρα να βυθίζεται σταδιακά στο νερό και τον καρχαρία να τους κυνηγά, πρέπει να βρει έναν τρόπο να κρατήσει την οικογένειά του ασφαλή και να μείνει ζωντανός.». Σύμφωνα με ιστορίες από ψαράδες γύρω από τη Μπάχα Καλιφόρνια στο Μεξικό, ο θρύλος του Μαύρου Δαίμονα (El Demonio Negro) έχει ειπωθεί από γενιά σε γενιά. «Λέγεται ότι χιλιάδες ψαράδες έχουν πεθάνει αντιμέτωποι με αυτό το πλάσμα, λόγω του γεγονότος ότι τα σώματά τους δε βρέθηκαν ποτέ. Λέγεται επίσης ότι ο Μαύρος Δαίμονας είναι ο δολοφόνος εκατοντάδων φαλαινών που βρίσκονται νεκρές κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, σε κάτι που φαίνεται να είναι μια επίθεση από ένα τεράστιο θηρίο.».

 

Ωραία όλα αυτά τα μεταφυσικά, όμως τίποτα δεν περνά με επιτυχία στο θεατή. Οι διάλογοι ανήκουν σε κωμωδία. Ο πρωταγωνιστής Josh Lucas εκτίθεται ανεπανόρθωτα, ερμηνεύοντας το ρόλο του με ψεύτικη υπερβολή. Η επιδειξιομανία τον κυριεύει. Στο πλάι του ο Julio Cesar Cedillo είναι σαν να επαναλαμβάνει με αποτυχία το ρόλο του L.L. Cool J στο Deep Blue Sea (1999). Πιο σοβαρό παίξιμο προσφέρει ο Jorge A. Jimenez στο μικρό ρόλο του Junior. Ο Raul Mendez γοητεύει ως από μηχανής θεός El Rey. Ως σύζυγος Ines η Fernanda Urrejola καταποντίζεται λόγω του άνισου σεναρίου. Τα εφέ είναι τόσο πρωτόγονα, που σοκάρουν.

 

Trivia: - Ακούγεται το Freedom for a change του Gizmo Varillas (1990). - Η ιστορία αναφέρεται και στον Tlaloc, το θεό της βροχής στη θρησκεία των Αζτέκων.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στη 1 Ιουνίου από τη Spentzos Film.

 

Trailer: