«On the fringe / Στα άκρα / En los margenes» (Κριτική)

«On the fringe / Στα άκρα / En los margenes»
7/10

Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν 400.000 εξώσεις μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα το φαινόμενο παρακολουθήθηκε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και πολύς κόσμος έκανε το σταυρό του για το νόμο Κατσέλη. Όσο η χώρα άλλαζε τα μνημόνια σαν τα πουκάμισα, μία παράλληλη φτωχοποίηση σημάδευε τον κοινωνικό ιστό της Ισπανίας. Και ενώ στην Ελλάδα ο εγχώριος κινηματογράφος επενδύει στο χαβαλέ και στην καγκουριά, στην Ισπανία γυρίζεται ένα φιλμ με πρωταγωνίστρια την οσκαρούχα Penelope Cruz, η οποία υποδύεται την οφειλέτρια Azucena. Η ηρωίδα βιώνει το τελευταίο 24ωρο πριν την επαπειλούμενη έξωση, αρνούμενη να υποχωρήσει στον πιστωτή της, σε αντίθεση με το σύζυγό της. Την ίδια μέρα ο δικηγόρος οφειλετών και μεταναστών Rafa (ο Luis Tosar), κυριευμένος από μη δημιουργικό άγχος, προσπαθεί να θέσει μία ισορροπία στην προσωπική ζωή του και στην απαιτητική του δουλειά. Παράλληλα η ηλικιωμένη Teodora (Adelfa Calvo) βρίσκεται σε σοκ μετά την κοινοποίηση σε αυτή της ειδοποίησης έξωσης, αλλά και σε απόγνωση, αφού ο γιος της δεν απαντά στις κλήσεις της.

 

Το σκληρό φιλμ σκηνοθετεί με ρεαλισμό ο 48χρονος, Αργεντίνος ηθοποιός Juan Diego Botto. Ο ίδιος συνυπογράφει και το σενάριο μετά της συνομήλικης, συζύγου, δημοσιογράφου Olga Rodriguez, η οποία διαθέτει εμπειρία σε θέματα Μέσης Ανατολής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διάσημη πρωταγωνίστρια πίστεψε στην έμπνευση του καλλιτεχνικού ζεύγους και για αυτό ανέλαβε και το ρόλο της παραγωγού. Το
αποτέλεσμα δικαιώνει και αυτή και τον θεατή, καθώς μέσα σε 105’ λεπτά διαπιστώνεις το πρόβλημα, συμπάσχεις με τους παθόντες, παρασύρεσαι από τους αγχωτικούς ρυθμούς, χωρίς να βουτάς στο μελόδραμα ή στην αφέλεια. Ειδικά ο Έλληνας σινεφίλ θα μπει εύκολα στο κλίμα της ταινίας, καθώς γνωρίζει τα περί διάσωσης των τραπεζών, κοινωνικών παντοπωλείων, funds, πλειστηριασμών. Οι ήρωες του φιλμ σπρώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο και ζουν κυριολεκτικά στα άκρα είτε είναι Ισπανοί είτε είναι μετανάστες. Η φτώχεια δεν γνωρίζει πατρίδα. Και ενώ εδώ το 2010 ψηφιζόταν ο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) οι Ισπανοί είχαν μοναδικό αποκούμπι την PAH (μία ακτιβιστική πλατφόρμα κατά των εξώσεων). Απορίας άξιο γιατί δεν γυρίζονται τέτοια έργα και στη χώρα μας.

 

Trivia: - Στους τίτλους τέλους ακούγεται το ομώνυμο τραγούδι από τη Rozalen. - Στην Ισπανία σήμερα γίνονται 100 εξώσεις τη μέρα.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 25 Μαΐου από τη Spentzos Film.

 

Trailer: 
 

Video Url