RENFIELD (Κριτική)

RENFIELD / ΡΕΝΦΙΛΝΤ
6,5/10

Πόσο χαίρομαι για το come-back της τελευταίας τριετίας του Nicolas Cage με καλές ταινίες! Αυτή τη σεζόν εμφανίζεται στο ρόλο του Δράκουλα, ήρωα που αποθέωσε ο θείος του Francis Ford Coppola στην ομώνυμη ταινία του 1992. Το φιλμ του παραγωγού και σκηνοθέτη Chris McKay (1973) σε σενάριο του Ryan Ridley (Rick and Morty) και του συμπαραγωγού Robert Kirkman (1978) μεταφέρει το ζευγάρι Δράκουλα και του πιστού του υπηρέτη Renfield (Nicholas Hoult) στη σύγχρονη εποχή. Ο άτυχος βοηθός υποχρεούται να προμηθεύει τον αφέντη του με θηράματα και να εκτελεί όλα του τα προστάγματα, όσο ανήθικα και αν είναι. Τώρα πια, μετά από αιώνες υπηρεσίας, ο Renfield είναι έτοιμος να ζήσει μία ζωή μακριά από τη σκιά του Πρίγκηπα του Σκότους. Αρκεί να βρει πώς να βάλει ένα τέλος σε αυτή τη σχέση συνεξάρτησης.

 

Η επιτυχία του έργου έγκειται στο ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του. Το black humor κυριαρχεί. Οι δύο Νίκολας δημιουργούν ένα ταιριαστό δίδυμο. Ο Hoult ερμηνεύει έναν πολυλογά, αδέξιο ήρωα, που μεταμορφώνεται σε φονική μηχανή, όταν καταναλώνει τα αγαπημένα του ζωύφια. Ο Cage δίνει ρέστα ως απειλητικός Κόμης, που δεν διστάζει να εξοντώσει ανθρώπινα πλήθη, προκειμένου να πετύχει τους νέους του στόχους. Στο πλάι τους η καλή ηθοποιός Awkwafina αποτελεί το συναισθηματικό αντίβαρο της ταινίας, που προσπαθεί να χώσει στη φυλακή τη μαφιόζα Bellafrancesca Lobo (η Shohreh Aghdashloo με τη σαγηνευτική φωνή).

 

Ο Alec Hammond έχει παράσχει προσεγμένη δουλειά με τα σκηνικά του. Έχει προσέξει την κάθε λεπτομέρεια, δημιουργώντας τα «αρχηγεία» του Κόμη Δράκουλα, της Μαφίας και της Αστυνομίας. Η εικόνα της ταινίας θυμίζει κόμικ και για αυτό η βία – ενταγμένη σε αυτό το πλαίσιο – δεν ενοχλεί. Οι Zene Baker (WandaVision), Ryan Folsey και Giancarlo Ganziano συνδέουν με γρήγορο μοντάζ τις σκηνές δράσης, που κατακλύζουν το φιλμ.

 

Trivia: Το soundtrack περιλαμβάνει από Lizzo, The Soup Dragons, Yungblud, My Chemical Romance, και David Wilkins μέχρι Λίμνη των Κύκνων του Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 11 Μαΐου 2023 από την Tanweer.

 

Trailer:
 

Video Url