«BENEDICTION / ΕΥΛΟΓΙΑ» (Κριτική)

«BENEDICTION / ΕΥΛΟΓΙΑ»
6/10

Σε σενάριο και σκηνοθεσία Terence Davies (A Quiet Passion, 2016, 6/10) το φιλμ
αφηγείται μία φέτα της ζωής του ποιητή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Siegfried Sassoon (1886-1967) σε συμπαραγωγή του πρωταγωνιστή του Jack Lowden (Slow Horses, 2022-2023, Dunkirk, 2017, ’71, 2014).

 

Το έργο προσπαθεί να παρουσιάσει την αντιπολεμική δράση του ποιητή, η οποία για να καταστεί ενδιαφέρουσα κινηματογραφικά, εμπλουτίζεται με το gay βίο του Sassoon. Ο Davies σε όλη τη διάρκεια του έργου φαίνεται διχασμένος. Δεν ξέρει πού να ρίξει το βάρος της δημιουργίας του. Ο σκηνοθέτης τυγχάνει θαυμαστής του Sassoon και λάτρης της ποίησης γενικότερα, αλλά και ομοφυλόφιλος. Το έργο του Sassoon χρησιμοποιείται, για να υπογραμμίσει τις σημαντικότερες στιγμές από την ερωτική ζωή του. Ο ποιητής κινείτο μεταξύ των μελών της αριστοκρατίας του Λονδίνου και της αφρόκρεμας του λογοτεχνικού και του θεατρικού κόσμου της Βρετανικής πρωτεύουσας. Συνάπτοντας σχέσεις με τους Wilfred Owen, Ivor Novello, Glen Bryam Shaw, Philipp of Hesse, Beverley Nichols και Stephen Tennant αποπειράτο να ζήσει ειρηνικά, αποδεχόμενος τη φύση του. Δυστυχώς το αντιπολεμικό μήνυμα δίνεται με ντοκυμαντερίστικο τρόπο και ο ερωτικός βίος του Sassoon γεννά περισσότερο θλίψη παρά ακτιβιστική διάθεση.

 

Στο ρόλο της μητέρας εμφανίζεται η αγαπημένη Geraldine James, που πρωτοείδα παιδί στα Gandhi (1982) και The Jewel in the Crown (1984). Η ογδοντάχρονη Gemma Jones (Gentleman Jack, 2019-2022) υποδύεται τη σύζυγο του ποιητή σε μεγάλη ηλικία και ο Peter Capaldi (ξάδελφος του Lewis Capaldi) το Sassoon ηλικιωμένο.

 

Trivia: μεταξύ άλλων ακούγονται τα τραγούδια Riders in the sky (Vaughan Monroe), 6 Songs from A Shropshire Lad: No. 1. Loveliest of trees (Benjamin Luxon & David Willison), And her mother came too (Ivor Novello), Tea for two (Marion Harris) https://www.youtube.com/watch?v=FmCFBHu3NYk, Typically English (των Leslie Bricusse και Anthony Newley), Walkin’ Back To Happiness (Helen Shapiro) και Fantasia on a Theme by Thomas Tallis (Adrian Boult & London Philharmonic).

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 27 Απριλίου 2023 από τη NEO Films.

 

Trailer: 

Video Url