«SAINT OMER / ΣΕΝΤ ΟΜΕΡ» (Κριτική)

«SAINT OMER / ΣΕΝΤ ΟΜΕΡ»
7/10

Πρόκειται για το ντεμπούτο μυθοπλασίας της Alice Diop (1979). Η Diop αποτελεί τέκνων μεταναστών από τη Σενεγάλη. Στην πόλη Saint Omer διεξήχθη μία δίκη παιδοκτονίας εν έτει 2016. Την όλη διαδικασία παρακολούθησε η Diop. Τότε η Fabienne Kabou (1977) καταδικάστηκε, επειδή το 2013 δολοφόνησε την 15 μηνών κόρη της ονόματι Adelaide (Ada). Η Kabou είχε επίσης ρίζες από τη Σενεγάλη και πατέρας του βρέφους ήταν ο κατά 30 έτη μεγαλύτερός της γλύπτης Michel Lafon. Το alter ego της Diop υποδύεται στο φιλμ η Kayije Kagame, παίζοντας τη νεαρή συγγραφέα Rama. Η Rama παρακολουθεί τη δίκη της Laurence Coly (η Guslagie Malanda), που κατηγορείται ως υπεύθυνη για το θάνατο της 15 μηνών κόρη της σε μία παραλιακή πόλη της Βόρειας Γαλλίας. Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος – μέσω του χαρακτήρα της Rama – θέτει ερωτήματα, που αφορούν στην ψυχική υγεία, στην εγκυμοσύνη, στο ρατσισμό και στην επιλόχεια κατάθλιψη. Ταυτόγχρονα προσπαθεί να συγκεράσει ιδέες, που προέρχονται από τον ελληνικό μύθο της Μήδειας, τη γαλλική μυθιστοριογραφία και τον κινηματογράφο.

Έχοντας δημιουργήσει ταινίες μικρού μήκους και ένα ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους, η σκηνοθέτις καταφεύγει στη μυθοπλασία από το αίσθημα ταύτισης, που της γέννησε η πραγματική ιστορία της Kabou. Όπως και στα φιλμς Narvik (2022) και Hiroshima Mon Amour (1959) έτσι και τη θεματική του Saint Omer απασχολεί το γεγονός ότι οι γυναίκες μετατρέπονται λόγω ντροπής, προκαταλήψεων και σεξισμού σε αποδιοπομπαίους τράγους. Η ταινία δεν δικαιολογεί το έγκλημα. Περισσότερο προσπαθεί να βρει τις πραγματικές αιτίες πίσω από τις πράξεις των εξιλαστήριων θυμάτων, για να διακοπεί ο φαύλος κύκλος συμπεριφορών και ενοχών. Ξεχωρίζει η Valerie Dreville στο ρόλο της προέδρου του δικαστηρίου.

Trivia: - Η γαλλική παραγωγή κέρδισε δύο μεγάλα βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας, τον Αργυρό Λέοντα - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, αλλά και το Χρυσό Λέοντα του Μέλλοντος - Βραβείο Καλύτερης 1 ης Ταινίας. Αποτελεί την Επίσημη Πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, όπου και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των 15 ταινιών που πέρασαν στο 2 ο γύρο. Ήταν υποψήφια για Βραβείο Σκηνοθεσίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ κέρδισε Βραβεία Καλύτερης Ταινίας & Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σεβίλλης, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Γάνδης, Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο Φεστιβάλ Palm Springs και Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης 1 ης Ταινίας. Στη Γαλλία έχει κερδίσει επίσης τα Βραβεία Jean Vigo και Louis Delluc. Έχει προβληθεί ανάμεσα σε άλλα, στα Φεστιβάλ Νέας Υόρκης, Τορόντο και Λονδίνου.

- Ακούγεται το Little Girl Blue (Nina Simone).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 20 Απριλίου 2023 από την One From The Heart.

Trailer:

Video Url