Ο Bruce Dickinson αποκαλύπτει τις τρεις αγαπημένες του ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών

Copyright Instagram @ironmaiden

Ο frontman των Iron Maiden, Bruce Dickinson, είναι ένας από τους πιο πολυτάλαντους χαρακτήρες της μουσικής. Από την μια, είναι ένας από τους πιο σεβαστούς metal τραγουδιστές όλων των εποχών, με ξεχωριστή φωνή και επιβλητική σκηνική παρουσία.

Από την άλλη, είναι ένας άνθρωπος της Αναγέννησης, ένας κανονικός πιλότος αεροσκαφών, δεινός ξιφομάχος, βιβλιοφάγος, αποκρυφιστής, συλλέκτης αυτοκινήτων και φυσικά, λάτρης της καλής μπύρας. Συν όλα αυτά, ο Dickinson είναι επίσης από μικρό παιδί λάτρης των ταινιών και ειδικά της επιστημονικής φαντασίας. Ευτυχώς για τους θαυμαστές του, μας αποκάλυψε τις τρεις αγαπημένες του ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Μιλώντας στο Revolver το 2018, ο τραγουδιστής των Iron Maiden επέλεξε τις τρεις αγαπημένες sci-fi ταινίες του: «The Day the Earth Stood Still» του 1951, το «Forbidden Planet» του 1956 και το «Quartermass and the Pit» του 1967. «Είναι πολύ βαθιές ταινίες και οι τρεις. Το ανθρώπινο στοιχείο και η πλοκή είναι έντονη σε όλες, αν και το επιστημονικό στοιχείο είναι επίσης πολύ δυνατό. Και οι τρεις έχουν πέσει αρκετά μέσα όσων αφορά στην πρόγνωση του μέλλοντος».

Η παλαιότερη ταινία από τις τρεις που επέλεξε ο Dickinson είναι το «The Day the Earth Stood Still», μία από τις πιο κλασικές του είδους. Σκηνοθετήθηκε από τον Robert Wise και το soundtrack είναι δημιουργία του Bernard Hermann, τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τις μουσικές υποκρούσεις σημαντικών ταινιών όπως το Psycho του Alfred Hitchcock ή το Citizen Kane του Orson Welles. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe, καθώς και άλλα αστέρια της εποχής.

 

Video Url

 

Βασισμένο στο διήγημα επιστημονικής φαντασίας «Farewell to the Master» του 1940 του Harry Bates, η ταινία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με φόντο την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιστορία ακολουθεί έναν ανθρωποειδές εξωγήινο που επισκέπτεται τη Γη συνοδευόμενος από ένα επιβλητικό ρομπότ, τον Gort, με ένα ζωτικό μήνυμα που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Ως γνωστόν, η ιστορία ανανεώθηκε το 2008, με πρωταγωνιστές τον Keanu Reevesκαι την Jennifer Connelly.

Η επόμενη ταινία από τη λίστα του Dickinson είναι το «Forbidden Planet». Σε σκηνοθεσία Fred Wilcox και σενάριο Cyril Hume, βασίστηκε σε μια πρωτότυπη κινηματογραφική ιστορία των Allen Adler και Irving Block. Με πρωταγωνιστές τους Walter Pidgeon, Anne Francis και ένας φρέσκο Leslie Nielsen, θεωρείται επίσης μια από τις σπουδαίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών και μια από τις καλύτερες της δεκαετίας του 1950. Από την κυκλοφορία του, ορισμένοι σχολιαστές παρομοίασαν τους χαρακτήρες και το σκηνικό του με αυτά του «The Tempest» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

 

Video Url

 

Μια πρωτοποριακή ταινία από πολλές απόψεις, το «Forbidden Planet» έθεσε τις βάσεις για τον σημερινό κινηματογράφο επιστημονικής φαντασίας. Ήταν η πρώτη στο είδος που απεικόνισε ανθρώπους να ταξιδεύουν σε ένα διαστημόπλοιο με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός, κάτι που θα βλέπαμε να γίνεται δημοφιλές στο Star Wars 20 χρόνια αργότερα. Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν επίσης η πρώτη που διαδραματίστηκε εξ ολοκλήρου σε έναν άλλο πλανήτη, μακριά από τη Γη. Επίσης, ο χαρακτήρας του Robby the Robot ήταν ένας από τους πρώτους που είχε πραγματική προσωπικότητα και ήταν ένας ζωτικός support  χαρακτήρας. Το «Forbidden Planet» χρησιμοποίησε επίσης ένα εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικό soundtrack από τους Bebe και Louis Barron, ένα σημαντικό ορόσημο για τα soundtrack ταινιών.

Η τελευταία επιλογή του Dickinson χρονολογικά είναι το «Quartermass and the Pit». Από τη Hammer Film Productions, είναι η συνέχεια των προηγούμενων τίτλων του στούντιο, «The Quatermass Xperiment» του 1955 και «Quatermass 2» του 1957. Όπως και τα προηγούμενα, βασίζεται σε μια τηλεοπτική σειρά του BBC, με τον ίδιο τίτλο του Nigel Kneale. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Roy Ward Baker και πρωταγωνιστεί ο Andrew Keir ως ο ομώνυμος καθηγητής Quartermass - αντικαθιστώντας τον Brian Donlevy από το προηγούμενο - με τους James Donald, Barbara Shelley και Julian Goliver όλους σε δεύτερους ρόλους.

 

Video Url

 

Η ιστορία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πιστή στην αρχική τηλεοπτική σειρά. Έχει να κάνει με ένα μυστηριώδες αντικείμενο που είναι θαμμένο κάτω από μια στάση του μετρό του Λονδίνου. Επίσης, σε κοντινή απόσταση ανακαλύπτονται τα υπολείμματα ανθρώπων που έζησαν πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια. Ο Quartermass συνειδητοποιεί ότι το αντικείμενο είναι ένα παλιό διαστημόπλοιο από τον Άρη και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εξωγήινοι έχουν επηρεάσει πολύ την ανθρώπινη εξέλιξη και νοημοσύνη. Ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να ξετυλίγονται όταν το αντικείμενο το οποίο είναι νοήμων, αρχίζει να επηρεάζει τους ανθρώπους με πολύ άσχημο τρόπο.