Tetris (Κριτική)

 

Κριτική του δράματος
«Tetris» 
7,5/10

Πρόκειται για μία καλή «αμερικανιά». Φιλμ που με καταιγιστικό ρυθμό αφηγείται μία πραγματική ιστορία, προωθώντας τις αξίες της οικογένειας και της αντρικής φιλίας, ενώ ο κόσμος γύρω καταστρέφεται. Της εμφάνισης του Game Boy της Nintendo εν έτει 1989 προηγήθηκε ένα θρίλερ διαπραγματεύσεων, κατασκοπείας και ανταγωνισμών με το σενάριο του Noah Pink να αναδεικνύει το ρόλο του Ολλανδού Henk Rogers και του Ρώσου σχεδιαστή του βιντεοπαιχνιδιού (από έτους 1984) Alexey Pajitnov.

Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, καθώς εντάσσεται στην πρόσφατη μόδα, που ακολούθησαν και οι παραγωγές των Super Pumped (για τους δημιουργούς της Uber), The Billion Dollar Code (για τους εφευρέτες του Google Earth) και The Playlist (για τους γεννήτορες του Spotify). Ο Pink χωρίζει την ιστορία του σε τέσσερα, ημίωρα levels, τοποθετεί τους ήρωές του μέσα στο ρευστό κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον και ο σκηνοθέτης Jon S. Baird (Stan & Ollie, Filth) καταφέρνει να στήσει χαρακτήρες, βρίσκοντας χρόνο για τους πρωταγωνιστικούς, αλλά και τους δευτερεύοντες ρόλους.

Ως Henk Rogers ο Taron Egerton καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από τον πρόσφατο, καλό, τηλεοπτικό του ρόλο στη σειρά Black Bird, για τον οποίο μάλιστα προτάθηκε για βραβείο Bafta. Αρκούντως συμπαθητικός ο Nikita Efremov ως Alexey Pajitnov, όπως και οι Toby Jones, Oleg Stefan, Roger Allam (ως επιχειρηματίας Robert Maxwell), Anthony Boyle. Οι πιο ενδιαφέροντες δεύτεροι χαρακτήρες των Valentin Trifonov και Sasha είναι φανταστικοί και τους υποδύονται αντίστοιχα οι Igor Grabuzov και Sofya Lebedeva. Προϊόν φαντασίας είναι και η τελική καταδίωξη στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Την καλή μουσική συνέθεσε ο Lorne Balfe (Luther: The Fallen Sun, His Dark Materials), ενώ ακούγονται και τα Holding out for a hero, Heart of glass, The Final Countdown, Opportunities και Farewell of Slavianka. Στη λίστα των συμπαραγωγών πλην του σεναριογράφου, των Rogers, Pajitnov και Egerton, συναντάς το πρώην μοντέλο Claudia Schiffer-Vaughn και το σύζυγό της Matthew Vaughn.

Trivia:  - η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από το ελληνικό πρόθημα «τέτρα» («τέσσερα») και από την αντισφαίριση («τέννις»).

- Ο Robert Maxwell, που πέθανε ατιμασμένος, τυγχάνει πατέρας της καταδικασμένης για σεξουαλική εμπορία παιδιών και συντρόφου του Jeffrey Epstein Ghislaine Maxwell.

Η ταινία παίζεται στο Apple TV+.

Video Url