Κριτική της νοτιοκορεατικής ταινίας «Broker / Τυχερό Αστέρι / Beurokeo» 

 

Κριτική της νοτιοκορεατικής ταινίας
«Broker / Τυχερό Αστέρι / Beurokeo» 
6,5/10

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ιάπωνας Kore-eda Hirokazu (1962) αφηγείται (σενάριο – σκηνοθεσία) την ιστορία ενός κυκλώματος εμπορίας βρεφών. Το Τυχερό Αστέρι είναι η πρώτη του κορεατική ταινία. Όσο παρακολουθείς το φιλμ, τόσο πιο απίστευτα φαίνονται τα διαδραματιζόμενα. Δυστυχώς πρόκειται για τη σύγχρονη πραγματικότητα στη Νότια Κορέα, όπου εκατοντάδες μωρά κάθε χρόνο βρίσκονται παρατημένα.

Αυτή η κατάσταση έχει αναγκάσει το κράτος και τους πολίτες να προσθέσουν στα κτήρια και στα σπίτια τους κουτιά-δοχεία που προστατεύουν τα βρέφη, μέχρι να τα μαζέψει κάποιος. Έτσι στην ταινία ο Ha Sang-yun (ο Song Kang-ho του Parasite) και ο φίλος του Dong-soo (ο Gang Dong-won) κλέβουν ένα μωρό, για να το πουλήσουν σε καλή τιμή. Τους συνοδεύει η μητέρα του ανήλικου Moon So-young (η Je-eun Lee), την οποία αναζητούν δύο γυναίκες ντετέκτιβ, για να αποσπάσουν κρίσιμα στοιχεία.

Πρόκειται για ένα σκληρό φιλμ λόγω της θεματολογίας του, το οποίο όμως δεν καταφεύγει στο μελόδραμα ή στη μοιρολατρία. Ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει ότι κατά την προετοιμασία της ταινίας, μπόρεσε να ακούσει τις ιστορίες των εγκαταλελειμμένων παιδιών. Σκοπός του δεν ήταν η λύπηση και η παρηγοριά. Καταφέρνει να αναδείξει το μήνυμα της εύρεσης ενός σκοπού στη ζωή. Μακάρι η διάρκεια της παραγωγής να ήταν μικρότερη. Κάποια επεισόδια της δράσης των ηρώων θα ήταν καλύτερο να λείπουν, μιας και δεν εξυπηρετούν την υπόθεση. Θα μπορούσαν να διατηρηθούν στο φιλμ, αλλά να είναι συντομότερα. Βγαίνουν καλοί ηθοποιοί από αυτή τη χώρα και το Broker το επιβεβαιώνει. Πλην των ως άνω αναφερομένων, πρωταγωνιστούν οι Song Kang-ho και Bae Doona.

Trivia: Tην καλή μουσική συνέθεσε ο Jung Jae-il. Παραγωγή: ZIP CINEMA. Φωτογραφία: Hong Kyung-pyo. Διεύθυνση παραγωγής: Mok-won Lee. Κοστούμια: Se-yeon Choi. Ήχος: Choi Tae-young. 
Η ταινία κυκλοφορεί στις 16 Μαρτίου 2023 από το Cinobo και αργότερα θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Cinobo. 

Trailer:

Video Url