Oscars 2023 (Ένα γαϊδουράκι, μία αρκούδα…εν ολίγοις Τα Πάντα Όλα)

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Oscars 2023

(Ένα γαϊδουράκι, μία αρκούδα…εν ολίγοις Τα Πάντα Όλα)

Επτά βραβεία για το Everything Everywhere All at Once μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας, ενώ καλύτερο φιλμ ήταν το Avatar: The Way of Water και καλώς ο James Cameron δεν παρέστη στη βαρετή τελετή.

 

Πέντε Oscars συγκέντρωσε το γερμανικό All Quiet on the Western Front και μόλις δύο Όσκαρς το The Whale, η δεύτερη καλύτερη ταινία της σεζόν. Για ανεξήγητο λόγο η μετάδοση φέτος και στα δύο κανάλια της Cosmote συμπεριλάμβανε τον ελληνικό σχολιασμό, όπου συχνά αντί για τη λέξη «Netflix» άκουγες τη λέξη «Πλατφόρμα».

Άξιοι και οι τέσσερις νικητές στις ερμηνείες. Κακώς η Angela Bassett ξίνισε τα μούτρα της με τη νίκη της Jamie Lee Curtis. Οι γονείς της nepo-baby Lee Curtis (Janet Leigh, 1927-2004 και Tony Curtis, 1925-2010) υπήρξαν υποψήφιοι για Oscar, το 1961 και το 1959 αντιστοίχως, αλλά δεν το κέρδισαν. Ο Ke Huy Quan είναι ο πρώτος Βιετναμέζος ηθοποιός, που αναγνωρίζεται από την Ακαδημία των βραβείων. Η Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye) παρέδωσε το Oscar στη Michelle Yeoh μετά της Halle Berry. Διόλου τυχαίο αφού η Berry έγραψε ιστορία με τη βράβευσή της, όπως έγραψε και η Yeoh ως η πρώτη Μαλαισιανή ηθοποιός, που κερδίζει Όσκαρ και ως η πρώτη ηθοποιός από τη Νοτιοανατολική Ασία, που αποσπά βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Μετά του  Ke Huy Quan καταγράφουν ρεκόρ ως οι πρώτοι ηθοποιοί, που κερδίζουν για την ερμηνεία χαρακτήρων, που μιλούν μανδαρινικά και καντονέζικα κινεζικά. Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στην επερχόμενη σειρά του Disney+ American Born Chinese μετά του λοιπού καστ της ταινίας. Θα παίζει δηλ. και ο θρύλος James Hong (1929), που μόλις πρόσφατα απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας. Η Merle Oberon (1911-1979) είχε προταθεί για το Όσκαρ για το ρόλο της στο “The Dark Angel” το 1936, αποκρύπτοντας όμως την ασιατική καταγωγή της (με μητέρα από τη Σρι Λάνκα).

Δίκαιη η βράβευση του Navalny ως καλύτερου ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους με τη σύζυγο του Ρώσου πολιτικού παρούσα. Την εμφάνισή τους έκαναν επί σκηνής ένα γαϊδουράκι και μία αρκούδα. Επιδερμικό χιούμορ από τον παρουσιαστή Jimmy Kimmel, που απευθύνει σαχλό ερώτημα στην - κάτοχο βραβείου Nobel - Malala Yousafzai. Οι τελετάρχες διέκοψαν το λόγο της Ινδής παραγωγού του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που ακολούθησε το λόγο της Ινδής σκηνοθέτιδος του φιλμ. Στο καπάκι όμως οι δύο, λευκοί, άντρες νικητές του καλύτερου animation μικρού μήκους μίλησαν με την άνεσή τους… Το Top Gun κερδίζει το μοναδικό βραβείο (ήχου), που αξίζει, ενώ παραμένει η απορία, γιατί προτάθηκε για Καλύτερη Ταινία της χρονιάς. Στο In Memoriam ο Lenny Kravitz αποχαιρετά μεταξύ άλλων τους Έλληνες Ειρήνη Παππά και Vangelis.

Η Lady Gaga έκανε την τάχα μου ξαφνική εμφάνισή της, για να ερμηνεύσει αμακιγιάριστη το υποψήφιο τραγούδι της. Καθ’ όλα σκηνοθετημένη παρουσία. Rihanna και Lady χάνουν το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού από το ινδικό Naatu Naatu. Είχε προηγηθεί η φάλτσα ερμηνεία του David Byrne στο δικό του τραγούδι. Rihanna, Lady Gaga και David Byrne έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας. Ειρήσθω εν παρόδω η τραγουδίστρια με τις περισσότερες οσκαρικές υποψηφιότητες είναι η Barbra Streisand (έχοντας κερδίσει 2 βραβεία Όσκαρ σε σύνολο 5 υποψηφιοτήτων) και ακολουθεί η Lady Gaga (έχοντας κερδίσει 1 βραβείο Όσκαρ σε σύνολο 4 υποψηφιοτήτων) και η Judy Garland (με 1 βραβείο Όσκαρ στο ενεργητικό της, έχοντας και 2 υποψηφιότητες). Και οι τρεις υπήρξαν A Star Is Born.

Καλύτερος ηθοποιός σε πρωταγωνιστικό ρόλο αναδεικνύεται ο Καναδός Brendan Fraser. Φέτος είναι η μοναδική φορά σε 88 χρόνια (από το 1934), όπου όλοι οι υποψήφιοι στην κατηγορία προτάθηκαν για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Σεξιστική η φασαρία για την υποψηφιότητα της Andrea Riseborough σε αντίθεση με την καθολική αποδοχή της υποψηφιότητας του Paul Mescal. Ας επισημανθεί ότι ο Fraser είχε κατηγορηθεί ως απεργοσπάστης μετά της Liz Hurley με την κυκλοφορία του φιλμ Bedazzled (2000).

Τη βράβευσή του ήταν εύκολο να μαντέψεις μετά το βραβείο Oscar για το καλύτερο makeup & hairstyling, που απέσπασε το The Whale. Όπως πέρυσι στην ίδια κατηγορία κέρδισε το  THE EYES OF TAMMY FAYE, ακολουθούμενο από το Όσκαρ της Jessica Chastain και παλαιότερα το The Iron Lady, ακολουθούμενο από το Oscar της Meryl Streep.

Η νίκη των Daniel Kwan και Daniel Scheinert για τη σκηνοθεσία τους (Everything Everywhere All at Once) τριτώνει την παράδοση των ντουέτων Jerome Robbins - Robert Wise (West Side Story) και Joel Coen – Ethan Coen (No Country for Old Men).