Κριτική της ελληνικής ταινίας «ΕΞΟΡΙΑ / EXILE» 

Κριτική της ελληνικής ταινίας
«ΕΞΟΡΙΑ / EXILE» 
3/10

Το φιλμ του Βασίλη Μαζωμένου (1964) του 2019 αφηγείται την περιπέτεια ενός ναυαγού στην πατρίδα του. Ο Άρης (Στέφανος Κακαβούλης, 1977) προσπαθεί να επιβιώσει στην πατρική γη, συναντώντας μετανάστες, τα όργανα της τάξης, μία μονογονεϊκή οικογένεια, έναν ευκατάστατο διαφθορέα, τα μασκοφόρα μέλη μιας cult ομάδας και το ανεκδιήγητο προσωπικό ενός ελληνικού νοσοκομείου.

Η δημιουργία του Μαζωμένου (παραγωγή, σκηνοθεσία και σενάριο) μοιάζει με συρραφή καλών ιδεών από ξένες παραγωγές (Eyes Wide Shut, Fight Club) με αδέξιο τρόπο. Οι περισσότερες σκηνές κυλούν με αργό ρυθμό, ενώ ο διάλογος είναι φτωχός. Η Οδύσσεια του Άρη προσπαθεί να αποτελέσει ένα σχόλιο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία και να καταδείξει την κατάχρηση εξουσίας, καταλήγει όμως στο λαϊκισμό, σε γενικότητες και στην απαξίωση της διαφορετικότητας.

Ο πρωταγωνιστής Κακαβούλης αφήνεται εντελώς απροστάτευτος και το προσωπικό του σθένος δεν αρκεί. Σε κάποιες  σκηνές προδίδεται η αληθοφάνεια, λες και δεν προηγήθηκαν πρόβες. Έτσι το αποτέλεσμα μοιάζει ερασιτεχνικό. Το γυμνό του ηθοποιού αποτελεί μάλλον δόλωμα και στοιχείο εντυπωσιασμού, παρά αναγκαιότητα. Η δήθεν ονειρική σκηνή του θεάτρου σού προκαλεί αμηχανία και το φινάλε φτάνει ως λύτρωση από αυτό το κινηματογραφικό βάσανο.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 16 Μαρτίου 2023 από τη New Star στο STUDIO new star art cinema. 

Trailer:

Video Url