Κριτική Lord of the Ants

Κριτική του δράματος
«Lord of the Ants / Ο άρχοντας των μυρμηγκιών / Il signore delle formiche» 
7/10

Η ταινία του Gianni Amelio (1945) αφηγείται – με  τη βοήθεια των Edoardo Petti και Federico Fava (1978) στο σενάριο – την πραγματική ιστορία της καταδίκης του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, φιλόσοφου και μυρμηγκολόγου Aldo Braibanti (1922-2014) εν έτει 1968 στην Ιταλία λόγω του έρωτά του για τον Giovanni Sanfratello (1936-2018), που στο φιλμ αναφέρεται ως Ettore Tagliaferri. Ο Amelio (1945), που έκανε το προσωπικό του outing το έτος θανάτου του Braibanti, παράλληλα με την κυκλοφορία του σχετικού του ντοκυμαντέρ Felice chi e diverso / Happy to Be Different, παθιάζεται με το θέμα και δεν φείδεται κριτικής για την ιταλική δικαιοσύνη, την υποκρισία και ομοφοβία του κομμουνιστικού κόμματος, το λογοκριμένο Τύπο της εποχής, τη ρατσιστική Εκκλησία και την απαίδευτη κοινωνία.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Luigi Lo Cascio (1967) υποδύεται – προφανώς βάσει σκηνοθετικών οδηγιών – υποτονικά το Braibanti. Έτσι ξεχωρίζει πιο εύκολα ο γεννημένος το 1997 Leonardo Maltese, κάνοντας το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως φοιτητής ιατρικής Ettore Tagliaferri. Στο δεύτερο μισό του φιλμ σημαντικό χρόνο καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος Ennio Scribani του Elio Germano (1980). Στους πρώτους τους ρόλους εμφανίζονται και οι Davide Vecchi (ως αδελφός του φοιτητή) και Roberto Infurna (φοβερός στη σκηνή της δίκης). Η αξία της παραγωγής περισσότερο κρύβεται στα μηνύματα, που φέρει παρά στην πρωτοτυπία της κινηματογράφησης.

Σοκάρουν οι σκηνές, που ο φοιτητής στέλνεται μετά βίας σε άσυλο για «θεραπεία» από την ίδια του τη μάνα και τον αδελφό του. Όπως στάλθηκαν για παρόμοιες «θεραπείες» στις Η.Π.Α. διάσημοι και άσημοι Έλληνες ομοφυλόφιλοι από τις οικογένειές τους τα τελευταία 50 χρόνια. Ο Sanfratello υπέστη για 15 μήνες σειρά ηλεκτροσόκ και «θεραπειών» με ινσουλίνη σε άσυλο της Verona. Ο Αντιστασιακός Braibanti υπήρξε ο μοναδικός Ιταλός, που καταδικάστηκε μεταπολεμικά βάσει του άρθρου 603 του Ποινικού Κώδικα για πλύση εγκεφάλου του εραστή του. Η διάταξη εισήλθε στο ιταλικό δίκαιο από το ρωμαϊκό και καθιερώθηκε το 1930 από το φασίστα Mussolini. Η φωτογραφία ανήκει στο Luan Amelio, γιο του σκηνοθέτη.

Trivia: Ακούγονται οι συνθέσεις Sleep Walk των Santo & Johnny, αποσπάσματα της όπερας AIDA του Guiseppe Verdi και τα Il tuo amore (Ornella Vanoni), The Girl from Ipanema (Astrud Gilberto), Insensatez (Antonio Carlos Jobim), Patricia (Perez Prado), Unbroken Promise (Martin Winch) και La Tramontana (Antoine).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 30 Μαρτίου 2023 από την Ama Films. 

Trailer:

Video Url