No Bears ( Κριτική)

«NO BEARS / ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»
7/10

Μία βδομάδα μετά το «Cocaine Bear» καταφτάνει το «ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ». Πρόκειται για το νέο φιλμ του Ιρανού δημιουργού Jafar Panahi (σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή και πρωταγωνιστικός ρόλος). Ο τίτλος αναφέρεται σε μία τοπική δεισιδαιμονία, που θέλει την απειλή παρουσίας αρκούδων ως αποτρεπτικό παράγοντα περιπλάνησης των κατοίκων μακριά από την εστία τους. Το ερωτικό τρίγωνο Jacob – Gozal – Solduz απειλεί την ηρεμία ενός χωριού κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα του πρωταγωνιστή – σκηνοθέτη, που φιλοξενείται στην κλειστή κοινωνία, μέχρι να ολοκληρώσει την κινηματογράφηση του έργου του. Το καστ της δημιουργίας, που ετοιμάζει ο ηθοποιός Panahi, αποτελείται από ηθοποιούς, οι οποίοι ερμηνεύουν τη δική τους ιστορία απόπειρας διαφυγής στην Ευρώπη.

Ο Panahi υποδύεται τον εαυτό του και ο θεατής παρακολουθεί τα γυρίσματα ενός έργου μέσα σε ένα άλλο. Κάποιες αστικές γωνιές θυμίζουν αθηναϊκούς πεζόδρομους. Η όμορφη Ιρανο-γαλλίδα ηθοποιός Mina Kavani (Khosravani) ξεχωρίζει στο ρόλο της διχασμένης Zara. Ενώ φαίνεται ότι η ταινία δεν σε αφορά, τελικά σε έλκει με την απλότητά της και δεν καταλαβαίνεις για πότε περνούν τα 107 λεπτά της διάρκειάς της. Η καταπίεση του ελεύθερου λόγου και η λογοκρισία της τέχνης και των δημιουργών της κυριαρχούν στο σενάριο, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του Panahi και στην καταδίκη του σε εξαετή φυλάκιση στην πατρίδα του πριν την επίσημη κυκλοφορία του «No Bears».

Ο Panahi κατηγορήθηκε για αντι-καθεστωτική προπαγάνδα. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος περίπου προ μηνός, μία μέρα μετά την έναρξη απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του και μία μέρα μετά την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Fajr. Το αστείο είναι ότι το Ιράν διαφημίζει παγκοσμίως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φατζρ. Διεξήχθη και φέτος κανονικά, παρά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa (Zhina) Amini από τις κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες με τη βία αποπειράθηκαν να σταματήσουν τις λαϊκές εξεγέρσεις στη χώρα. Όπως εδώ διαλύουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις είτε κυβερνά ο Τσίπρας είτε ο Μητσοτάκης. Διεθνείς και εγχώριοι κινηματογραφιστές μποϊκόταραν το φεστιβάλ παρωδία του Ιράν.

Trivia: Στο φιλμ οι ηθοποιοί μιλούν φαρσί, αζερικά και τουρκικά.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 09 Μαρτίου 2023 από τη Neo Films.

Video Url