The Quiet Girl (Κριτική)

Κριτική της ιρλανδικής ταινίας
«The Quiet Girl / An Cailin Ciuin» 
7,5/10

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Colm Bairead (1981) πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, διασκευάζοντας το διήγημα Foster (2010) της Ιρλανδής Claire Keegan (1968). Το φιλμ μένει στην ιστορία ως το πρώτο υποψήφιο για Όσκαρ διεθνούς ταινίας γυρισμένο στην ιρλανδική γλώσσα, ενώ βραβεύτηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2022.

Η δράση του έργου σε μεταφέρει στην αγροτική Ιρλανδία κατά το έτος γέννησης του σκηνοθέτη, όταν η εννιάχρονη Cait (Catherine Clinch) δίνεται για ένα καλοκαίρι σε συγγενείς της μητρός της, εν είδει αναδοχής. Η γεννημένη το 1973 Cait παθαίνει πολιτιστικό σοκ, καθώς από την οικογενειακή εστία, που την άφηνε βρώμικη και νηστική, μεταφέρεται σε ένα καθαρό περιβάλλον, όπου ζει με ένα ζευγάρι μεσήλικων, που την προσέχουν.

Με τη βοήθεια του καστ ο Bairead αναδεικνύει την κεντρική ιδέα της ταινίας για τον ορισμό της οικογένειας (θετής ή εξ αίματος). Ο θεσμός δεν συντηρείται αν βασίζεται μόνο στην ενίσχυση, που παρέχουν οι βιολογικοί δεσμοί μεταξύ των μελών του, αφού απαιτείται και χρόνος για συναισθηματική σύζευξη. Η Carrie Crowley (1964) υποδύεται με πειθώ την Eibhlin Cinnsealach, που έχει βιώσει μία σημαντική απώλεια, και θεραπεύει τις πληγές της, φροντίζοντας την ανήλικη συγγενή. Ο Andrew Bennett είναι ο κλασικός, λιγομίλητος χειρωνάκτης σύζυγός της Sean Cinnsealach, που προσεγγίζει την Cait διστακτικά, με μικρές πράξεις αγάπης. Η πρωτοεμφανιζόμενη Catherine Clinch (2010) εντυπωσιάζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ερωμένη του βιολογικού πατέρα υποδύεται η Carolyn Bracken (You are not my mother, 5/10, 2021).

Trivia: Για τους φίλους του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision αναφέρεται ότι η Carrie Crowley παρουσίασε το διαγωνισμό στο Δουβλίνο το 1997 με το Ronan Keating (Boyzone)

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 2 Μαρτίου 2023 από το Cinobo και αργότερα θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Cinobo. 

Trailer:

Video Url