The Banshees of Inisherin (Κριτική)

«The Banshees of Inisherin / Τα πνεύματα του Ινίσεριν» 
7,5/10

Ο 52χρονος, Ιρλανδός, θεατρικός συγγραφέας Martin McDonagh (βραβείο Laurence Olivier με το «Μια αγκαλιά για να πεθάνεις ή Πουπουλένιος/The Pillowman», 2003) κατατάσσεται στους υποστηρικτές του Στα Μούτρα Θέατρο (in-yer-face theatre). Ο Πουπουλένιος ανέβηκε στην Αθήνα το 2008 (7/10). Η «Μοναξιά στην άγρια δύση» το 2014 (7/10) και «Η βασίλισσα ομορφιάς του Λινέιν» το 2020 (9/10). Το τελευταίο έργο ολοκληρώνει την «Τριλογία του Λινέιν», στην οποία ανήκουν και «Το κρανίο της Κονεμάρα». Εκτός από την Τριλογία του Λινέιν ο Μάρτιν Μακ Ντόνα έγραψε και την Τριλογία των Νησιών Άραν. Το τρίτο μέρος αυτής της τριλογίας (The Banshees of Inisherin) δεν δημοσιεύθηκε, αλλά η ταινία είναι αλήθεια θυμίζει αρκετά θεατρικό έργο. 

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός McDonagh αφηγείται την κρίση μιας ανδρικής φιλίας εκατό χρόνια πριν στο φανταστικό Ιρλανδικό νησί Inisherin. Τους δύο άνδρες υποδύονται οι πρωταγωνιστές του κινηματογραφικού ντεμπούτου (μεγάλου μήκους) του McDonagh In Bruges (2008) Colin Farrell και Brendan Gleeson (αγαπημένος ηθοποιός και του μεγαλύτερου αδελφού του McDonagh John Michael McDonagh). Η ταινία αποτελεί μία αλληγορία πάνω στον εμφύλιο πόλεμο της Ιρλανδίας (1922-1923), αλλά και ένα καίριο σχόλιο για την κατάθλιψη.

Το φιλμ αποζημιώνεται με εννέα οσκαρικές υποψηφιότητες (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, μουσική και τέσσερις ερμηνείες), μεταξύ των οποίων και για το μοντάζ του Mikkel E.G. Nielsen μετά το θάνατο του σταθερού συνεργάτη του σκηνοθέτη Jon Gregory, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η δημιουργία. Η ηρωίδα, που υποδύεται η Kerry Condon, ξεχωρίζει σε ένα πληκτικό χωριό, φορώντας χρωματιστά ρούχα, που ταιριάζουν με το δυναμισμό του χαρακτήρα της. Ο ρόλος του Brendan Gleeson αφορά σε έναν απελπισμένο άνθρωπο, που οι συμπεριφερολογικές του αντιδράσεις χτυπούν καμπανάκι στο φίλο του Padraic. Ως Padraic ο Colin Farrell χτίζει έναν ήρωα τόσο διαφορετικό, από ότι έχει παίξει μέχρι σήμερα. Ο Barry Keoghan σε μικρότερο ρόλο καταφέρνει να κλέψει την παράσταση, στις σκηνές που εμφανίζεται.

Trivia: - Το σάουντρακ του Carter Burwell (Carol, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Mildred Pierce, Fargo, The Ballad of Buster Scruggs, In Bruges) εμπλουτίζεται με συνθέσεις των Johannes Brahms και Carl Orff και ερμηνείες του John McCormack και της Jessye Norman.
- Ο δημιουργός σκηνοθέτησε επίσης τα: Επτά ψυχοπαθείς (2012) (7/10) και Τρεις Πινακίδες έξω απ’ το Έμπινγκ, στο Μιζούρι (2017) (8/10). 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 26 Φεβρουαρίου 2023 από τη Feelgood. 
 

Video Url