«Bed Rest / Ξεκουράσου» (Κριτική)

«Bed Rest / Ξεκουράσου»
3/10

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της παραγωγού και σεναριογράφου Lori Evans Taylor (1975) αποτελεί μία διεκπεραίωση, που δεν κρύβει κάποια έμπνευση. Η υπόθεση θέλει τη Julie Rivers (η Μεξικάνα Melissa Barrera του In the Heights, 7,5/10, 2021) να πρέπει – για λόγους υγείας – να περάσει τους δύο τελευταίους μήνες της κύησής της στο κρεββάτι του νέου σπιτιού, στο οποίο μετακόμισε πρόσφατα μετά του συζύγου της. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στους ενοχλητικούς ήχους και στις απόκοσμες εικόνες, που συλλέγουν οι αισθήσεις της.

Δεν φτάνει που το ταινιάκι αποτελεί μία συρραφή προβλέψιμων σκηνών, που έχεις ξαναδεί. Δεν φτάνει, που – πλην της καλής πρωταγωνίστριας – όλο το υπόλοιπο καστ πασχίζει να βρει τα πατήματά του σε μονολιθικούς χαρακτήρες. Το μεγαλύτερο κακό, που κάνει αυτό το έργο, είναι η διαιώνιση του στίγματος των ψυχικών ασθενειών. Φυσικά το Hollywood αδιαφορεί για το σοβαρό ζήτημα. Έτσι κατά καιρούς πλασάρει παρόμοια φιλμς, που απεικονίζουν τους ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες ως επικίνδυνους και βίαιους. Το γάντι σηκώνουν στη συνέχεια οι – τουλάχιστον αμόρφωτοι – παρουσιαστές των ενημερωτικών και ψυχαγωγικών τηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίοι παρουσιάζουν ως εν δυνάμει δολοφόνους τους πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, ενισχύοντας τη δαιμονοποίησή τους. Περιέργως τα πιο φρικώδη εγκλήματα τελούνται από ανθρώπους, που δεν υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Αντίθετα πρόκειται για ανθρώπους της «διπλανής πόρτας», νοικοκυραίους και κατέχοντες εξουσία στα συναισθήματά τους και στα θύματά τους.

Ας σταματήσει λοιπόν η κοινή γνώμη να πέφτει καθημερινά από το συννεφάκι της, όταν ακούει την είδηση μίας κακοποίησης ή μίας δολοφονικής ενέργειας, που τέλεσε ένας, που «δεν ενοχλούσε τη γειτονιά». Ας προφυλάξουν οι γονείς τα παιδιά τους από έργα σαν το Bed Rest, που διαιωνίζουν το στίγμα και τα στερεότυπα για τους ανθρώπους, που πάσχουν από μία ψυχική ασθένεια. Είναι κρίμα η γενιά μου και οι μετά από αυτή να μεγαλώνουν παιδιά «στον αυτόματο» και ύστερα μια κοινωνία να μένει με ανοιχτό το στόμα με τα εγκλήματα που τελούνται από έλλογους ανήλικους και ενήλικους. Υπάρχουν καλύτερες ταινίες, για να ψυχαγωγηθείς.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 16 Φεβρουαρίου 2023 από τη The Film Group.

 

Trailer
 

Video Url