«Peter von Kant» (Κριτική)

Κριτική της περυσινής ταινίας του Francois Ozon
«Peter von Kant»
6/10

Πρόκειται για ένα χαλαρό remake του προ 50ετίας φιλμ του Rainer Werner
Fassbinder (1945-1982) The Bitter Tears of Petra von Kant, στο οποίο
πρωταγωνιστούσαν οι Hanna Schygulla (1943) και Margit Carstensen (1940). Ο
παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Francois Ozon (1967) εδώ και σχεδόν 30 χρόνια γυρίζει φιλμς, που δεν είναι αριστουργήματα, αλλά σου μένουν αξέχαστα. Διαφορετικές ταινίες, που χαρακτηρίζονται από τη gay ματιά του Γάλλου δημιουργού. Στο Peter von Kant ο Ozon βάζει τον ίδιο τον Fassbinder στη θέση του πρωταγωνιστή. Ο σαραντάρης, διάσημος, ομοφοβικός σκηνοθέτης Peter (Denis Menochet) γνωρίζει τον 27χρονο, αφρικανικής καταγωγής, τυχοδιώκτη Amir (Khalil Ben Gharbia) και αποφασίζει να τον κάνει εραστή του και πρωταγωνιστή στις ταινίες του. Ότι δηλαδή έκανε και ο Fassbinder με τους εκάστοτε συντρόφους του, οι οποίοι κατέληγαν να παίζουν στα έργα του. Το έργο The Bitter Tears of Petra von Kant αποτελούσε εξάλλου αναφορά στη σχέση του Fassbinder με τον Gunther Kaufmann (1947-2012) (Querelle), ενώ ο Ozon αποκαλύπτει ότι εμπνεύστηκε από τον El Hedi Ben Salem (1936-1976), πρωταγωνιστή του Fassbinder στο Fear Eats the Soul (1974, 7,5/10), επίσης εραστή του Γερμανού δημιουργού.

Ο Fassbinder έγραψε παρόμοιες ιστορίες για το θέατρο και για αυτό και τα The
Bitter Tears of Petra von Kant και Peter von Kant θυμίζουν περισσότερο θεατρική
παραγωγή και λιγότερο σινεμά. Τί χρειάζονται, για να σταθούν τέτοιες ταινίες; καλούς ηθοποιούς. Έτσι και το Peter von Kant - με τα αναχρονιστικά μηνύματά του - σώζεται λόγω της ερμηνείας του πρωταγωνιστή του Denis Menochet (1976). Ο καλός ηθοποιός είναι ένας χείμαρρος συναισθημάτων, υποδυόμενος τον εγωκεντρικό, αυτοκαταστροφικό και drama-queen Peter. Ο Stefan Crepon κλέβει την παράσταση, παίζοντας το βουβό βοηθό του Peter, ρόλος εμπνευσμένος από τον Peer Raben (1940- 2007), που συνέθετε μουσική για τις ταινίες του Fassbinder και ήταν επίσης βοηθός του. Η παρουσία της Isabelle Adjani (1955) θυμίζει καρικατούρα του ρόλου της Meryl Streep στο The Devil Wears Prada. Η Adjani μιμείται ακόμα και τον τρόπο, που η Miranda Priestly πετούσε το παλτό της. Σημαντική προσθήκη η Hanna Schygulla στο ρόλο της μητέρας του σκηνοθέτη, η οποία μάλιστα συμμετέχει και στην ταινία του Ozon Everything Went Fine (7/10). Την κόρη του Peter υποδύεται η Aminthe Audiard (2005), δισέγγονη του Michel Audiard (1920-1985) και ανιψιά του Jacques Audiard (1952).

Trivia: - η Isabelle Adjani τραγουδά στα γερμανικά το Each man kills the thing he
loves, το οποίο ερμήνευσε η Jeanne Moreau στο Querelle (1982, 1982, 8/10) του
Fassbinder. Η Hanna Schygulla σιγοτραγουδά Schlaf, Kindlein, schlaf, ενώ ακούγονται και τα Comme au theatre (Cora Vaucaire), In my Room (The Walker Brothers), Alle Männer sind Teddybären (Barbara Valentin), Du bist mir unvergesslich (I Should Be Gettin’ Better) (Bryan Hyland).

- Το σαδομαζοχιστικό χαρακτήρα του Peter υπογραμμίζουν οι ηδονοβλεπτικοί
πίνακες The Martyrdom of Saint Sebastian (Giovanni Battista Caracciolo), Saint
Sebastien (Pierre-Paul Rubens), San Sebastian (Marco Toscano) και Midas et Bacchus (Nicolas Poussin). Εξάλλου στο πέρασμα του χρόνου οι διαφορετικές απεικονίσεις του μαρτυρίου του Αγίου Σεβαστιανού (256-288 μ.Χ.) οικειοποιήθηκαν από τη gay κουλτούρα.

 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 9 Φεβρουαρίου 2023 από τη Filmtrade.

 

Trailer: