«The Swimmers» (Κριτική)

«The Swimmers / Οι Κολυμβήτριες»
7,5/10

Η γυρισμένη και στο νησί της Λέσβου ταινία του Netflix δεν σε κάνει και πολύ περήφανο ως Έλληνα. Η εξιστόρηση του περάσματος των Σύριων αδελφών Sara(h) και Yusra Mardini από την πατρίδα τους στη Γερμανία διαμέσου της χώρας μας, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, δεν αφήνει και τις καλύτερες των εντυπώσεων για την Ελλάδα. Οι δεινές κολυμβήτριες κατάφεραν να δραπετεύσουν εν έτει 2015 από την εμπόλεμη Συρία, βοηθώντας να σωθούν οι λοιποί επιβαίνοντες στη βάρκα με την οποία ταξίδευαν. Η νεότερη αδελφή αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και του Σίδνεϊ το 2020, εκπροσωπώντας την ομάδα των προσφύγων, οι κάτοικοι της Λέσβου όμως φάνηκαν στις αγωνίστριες Mardini μάλλον αφιλόξενοι.

 

Σαν να μην έφτανε αυτό, η επιλογή της Sara(h) να επιστρέψει στο νησί το 2016, για να βοηθήσει, μέσω της συμμετοχής της σε ανθρωπιστική οργάνωση (ΜΚΟ ERCI - Emergency Response Centre International), τους πρόσφυγες που έφταναν στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε το 2018 από τη σύλληψή της για «παράνομη διακίνηση προσφύγων» και έμεινε προφυλακισμένη για 102 μέρες μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για μία κίνηση, που καταδικάστηκε από τη Διεθνή Αμνηστία (Amnesty International), την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), αφού – αν καταδικαστεί – αντιμετωπίζει ποινή 25ετούς κάθειρξης. Τελικά προ δέκα ημερών ακυρώθηκαν οι πλημμεληματικές κατηγορίες κατά και των είκοσι τεσσάρων κατηγορουμένων, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τις κακουργηματικές κατηγορίες και η χώρα διασύρεται.

 

Αν θες να καταλάβεις περισσότερα πράγματα για το μεταναστευτικό, πρέπει να δεις αυτό το φιλμ σε συμπαραγωγή Stephen Daldry, αλλά και της Τουρκάλας Zeynep Santiroglu. Το έργο, που δεν χαρίζεται στους Τούρκους διακινητές, σκηνοθετεί η - μεγαλωμένη στην Αίγυπτο - Sally El Hosaini (1976), η οποία συνυπογράφει το σενάριο μετά του Jack Thorne. Τις δύο ηρωίδες υποδύονται οι Λιβανέζες αδελφές Manal (Sara- h) και Nathalie (Yusra) Issa. Το Γερμανό προπονητή τους Sven Spannekrebs παίζει ο Matthias Schweighofer (Valkyrie, Army of the Dead, Army of Thieves).

 

Trivia: - Τη μουσική συνέθεσε ο Steven Price, ενώ ακούγονται και τραγούδια των
Emel, Selena Gomez, 47SOUL, The Blaze, Sia, DAM, Mc Soffia & Leo Casa 1, Bu
Kolthoum και Yousef Kekhia.

 

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.

 

Trailer: 

Video Url