Κριτική του βιογραφικού δράματος «Argentina, 1985» 

«Argentina, 1985» 
7/10

Η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία σύμφωνα με τις φετινές Χρυσές Σφαίρες, υποψήφια για το αντίστοιχο βραβείο των BAFTA και κάτοχος των περσινών βραβείων FIPRESCI και SIGNIS στο Φεστιβάλ Βενετίας, εξιστορεί τη δίκη των χουντικών της Αργεντινής εν έτει 1985 υπό το άγρυπνο βλέμμα του Εισαγγελέα Julio Cesar Strassera (1933-2015). Η στρατιωτική δικτατορία της Αργεντινής διήρκεσε από το 1976 έως το 1983. Με την επάνοδο της Δημοκρατίας και την άρνηση του Στρατοδικείου να δικάσει τους αξιωματικούς, το Ομοσπονδιακό Εφετείο της χώρας ανέθεσε στον Εισαγγελέα Strassera το ρόλο του κατηγόρου.

Η άρνηση συναδέλφων του Strassera να τον στηρίξουν στο δύσκολο έργο της συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και της καταγραφής των μαρτυριών, αναγκάζει τον Εισαγγελέα να αρκεστεί στη βοήθεια του νεαρού Luis Moreno Ocampo (1952), συγκεντρώνοντας γύρω του μία ομάδα νέων επιστημόνων και ερευνητών, που έπεισαν τους μάρτυρες να καταθέσουν, αγνοώντας τις πολιτικές πιέσεις και απειλές.

Το έργο σκηνοθετεί και το σενάριο συνυπογράφει ο παραγωγός Santiago Mitre (1980), ο οποίος σοφά επιλέγει να αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα με μια διάθεση μαύρου χιούμορ και αρκετές δόσεις ελαφρότητας. Όλα αυτά μέχρι το δραματικό δεύτερο μισό της ταινίας, που οι αφηγήσεις των θυμάτων επιφέρουν τη συγκίνηση, καθώς ο σαδισμός των χουντικών ξεπερνά όλα τα όρια.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο συμπαραγωγός - μετά του γιου του Chino Darin (1989) - Ricardo Darin (1957) πείθει χωρίς υπερβολές, ενώ όλο το φιλμ περιστρέφεται γύρω του. Στο ρόλο του βοηθού του εμφανίζεται ο ωραίος Peter Lanzani (1990). Παρά τη διάρκειά του το έργο δεν κάνει «κοιλιά».

Η εποχή απαιτεί να γυριστεί μία αντίστοιχη ταινία και για την ελληνική χούντα των συνταγματαρχών (1967-1974).

Trivia: Ακούγονται τραγούδια των Los Abuelos de la Nada, Estela Raval Y Los Cinco Latinos, Dean Martin, Charly Garcia και το σάουντρακ του Pedro Osuna.

Το φιλμ παίζεται στο Prime Video. 

Trailer:

Video Url