«Fireheart» (Κριτική)

Κριτική του animation
«Fireheart / Η μικρή πυροσβέστρια / Vaillante»
6/10

Η καναδέζικη ταινία των Theodore Ty και Laurent Zeitoun (1973) αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική τους δουλειά, έχοντας προϋπηρεσία ο πρώτος στο τμήμα σχεδιασμού (Kung Fu Panda 2, Lilo & Stich, Mulan, The Lion King) και ο δεύτερος στην παραγωγή (Untouchable, The Death of Stalin) και στο σενάριο (Ballerina). Με τη συνδρομή στο σενάριο και από τις Jennica Harper, Daphne Ballon και Lisa Hunter αφηγούνται τον αγώνα μίας ανήλικης, που θέλει να ακολουθήσει τα επαγγελματικά βήματα του πυροσβέστη πατέρα της στη Νέα Υόρκη των ‘30’ς. Μιας και οι γυναίκες απαγορευόταν τότε να καταταχθούν στο σώμα της πυροσβεστικής, η έφηβη Georgia μεταμφιέζεται σε Joe προσομοιάζοντας σε drag king.

Ακολουθεί η προβλέψιμη εξέλιξη μίας τρυφερής ιστορίας, με τη σχέση πατέρα- κόρης να βρίσκεται στο επίκεντρο. Στην αγγλόφωνη εκδοχή του έργου τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η Olivia Cooke του House of the Dragon, που πρωτοείδαμε στα Sound of Metal και Modern Love. Τον πατέρα της υποδύεται ο Kenneth Branagh, ενώ σε μικρότερο ρόλο ακούγεται ο William Shatner (ο κυβερνήτης του Star Trek). Ξεχωρίζουν σε αβανταδόρικους ρόλους ο μαμάκιας και μπρατσαράς Ricardo του Ryan W. Garcia (Nope, 2022), ο πάσχων από υπνηλία Jin του Wilex Ly, η ντίβα Laura Divine της Mara Junot και ο αστυνομικός, gay θαυμαστής της Captain Neil του Scott Humphrey.

Trivia: - Το σάουντρακ του Chris Egan εμπλουτίζεται με τα τραγούδια I’m your man (Wham!), Fame (σε διασκευή Louise Clare Marshall), Gotta Work (Amerie).

- Η ταινία κλείνει με φωτογραφίες γυναικών πυροσβεστών από όλο τον κόσμο. Τη χώρα μας εκπροσωπεί η Καλλιόπη Βηλαρά, που εντάχθηκε στο σώμα το 1996 και την οποία έτυχε να γνωρίσει ο υποφαινόμενος πριν πέντε χρόνια.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου 2023 από τη Feelgood.

 

Trailer:

Video Url