Κριτική της ταινίας μυστηρίου «The Pale Blue Eye»

«The Pale Blue Eye» 
6,5/10

Στο ομώνυμο μυθιστόρημα, που δημοσίευσε το 2003 ο Louis Bayard (1963) βασίζεται το νέο φιλμ του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Scott Cooper (1970). Όλες οι κινηματογραφικές δημιουργίες του Cooper χαρακτηρίζονται από το βραδυφλεγές σενάριό τους (Crazy Heart, Out of the Furnace, Hostiles, Black Mass, Antlers). Το The Pale Blue Eye δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Ο Cooper συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον αγαπημένο του πρωταγωνιστή.

Ο Christian Bale υποδύεται έναν συνταξιούχο ντετέκτιβ στα 1830’s, που προσλαμβάνεται, για να διαλευκάνει ένα φόνο στη στρατιωτική ακαδημία στο West Point. Δέχεται ανέλπιστη βοήθεια από το δόκιμο Edgar Allan Poe (1809-1849). Το φιλμ ξεκινά ως remake εποχής του A Few Good Men, εξελίσσεται σε φιλμ τρόμου, για να καταλήξει σε μία ιστορία εκδίκησης. Χάνεσαι στον όγκο των περιττών πληροφοριών και των περιφερειακών χαρακτήρων, που αυξάνουν άνευ λόγου τη διάρκεια της ταινίας.

Τί μένει; η καλή δουλειά στο σάουντρακ (Howard Shore), στη φωτογραφία (Masanobu Takayanagi), στα κοστούμια (Kasia Walicka-Maimone) και στα σκηνικά (Stefania Cella – Gretchen Gattuso – Jane Madden) και οι ερμηνείες των Christian Bale, Harry Melling (ως Edgar Allan Poe) και Gillian Anderson. Άμα τη εμφανίσει η Anderson (ως Julia Marquis) κλέβει την παράσταση. Δημιουργεί ακόμα έναν διαφορετικό και πολύπλοκο χαρακτήρα, που προστίθεται στην πινακοθήκη των ηρωίδων, που έχει υποδυθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Trivia: - Προσέξτε την cameo εμφάνιση σε μία ταβέρνα του γερουσιαστή των Δημοκρατικών John Fetterman (1969), o οποίος πέρυσι κατάφερε να εκλεγεί στην Pennsylvania, κερδίζοντας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Mehmet Oz (Dr. Oz). Δίπλα του εμφανίζεται και η σύζυγός του Gisele Fetterman. Ο Fetterman ως Δήμαρχος του Braddock της Pennsylvania συνέδραμε το σκηνοθέτη στα γυρίσματα του Out of the Furnace στην περιοχή του και μιας και το The Pale Blue Eye γυρίστηκε στο Pittsburgh της Pennsylvania, ήρθε η ώρα οι δύο άντρες να επιβεβαιώσουν τη φιλία τους. 

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.

Video Url