Οι διάσημοι ηθοποιοί που αποχαιρετήσαμε φέτος

Το 2022 σηματοδότησε το θάνατο πολλών αξιοσημείωτων ηθοποιών. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να ανατρέξουμε στους σταρ του Hollywood που χάσαμε φέτος.

Η χρονιά ξεκίνησε με θλίψη με τον θάνατο του Sir Sidney Poitier, ενός από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του περασμένου αιώνα. Ο Poitier, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 94 ετών στις 7 Ιανουαρίου 2022, θεωρήθηκε πρωτοπόρος για τους μαύρους ηθοποιούς στο Hollywood και ήταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας. Μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Poitier, ο σταρ του Full House και αγαπημένος κωμικός Bob Saget έφυγε επίσης από την ζωή στις 9 Ιανουαρίου. Βρέθηκε αναίσθητος σε ένα ξενοδοχείο στο Ορλάντο της Φλόριντα και διαπιστώθηκε ότι πέθανε από χτύπημα στο κεφάλι μετά από πτώση.

Διαβάστε παρακάτω για μερικούς από τους πολύ αγαπημένους διάσημους ηθοποιούς που χάσαμε το 2022.

 

Sidney Poitier, 94

 

Καρδιακή προσβολή

Ο σταρ του Hollywood με καταγωγή από τις Μπαχάμες, γνωστός για ταινίες όπως In The Heat Of The Night, Blackboard Jungle και Guess Who's Coming To Dinner, πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός που κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, Barack Obama και Oprah Winfrey να είναι μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον πρωτοπόρο ηθοποιό.

 

William Hurt, 71

 

Καρκίνος του προστάτη

Ο Hurt, ο οποίος εμφανίσθηκε ως στρατηγός Thaddeus Ross σε πολλές ταινίες της Marvel, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Είχε κερδίσει επίσης Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού και βραβείο BAFTA για το Kiss Of The Spider Woman το 1985 και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τους ρόλους του Children Of A Lesser God του 1986 and Broadcast News του 1987.

 

Olivia Newton-John, 73

 

Καρκίνος του μαστού

Η Olivia ήταν περισσότερο γνωστή για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως Sandy στην ταινία Grease του 1978, στην οποία έπαιξε δίπλα στον John Travolta στο ρόλο του Danny. Η βρετανικής καταγωγής ηθοποιός πέθανε ειρηνικά στο ράντσο της στη Νότια Καλιφόρνια σε ηλικία 73 ετών, περιτριγυρισμένη από οικογένεια και φίλους.

 

Irene Papas, 93

 

Αλτσχάιμερ       

Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς της, η Ειρήνη Παπά με καταγωγή από την Κόρινθο, έχτισε μια καριέρα που ξεπερνά τα πενήντα χρόνια. Κέρδισε διεθνή αναγνώριση μέσα από δημοφιλείς βραβευμένες ταινίες όπως Τα Όπλα του Ναβαρόνε και Ζορμπάς ο Έλληνας. Το 2018 ανακοινώθηκε ότι η Παπά έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ για πέντε χρόνια από το 2013. Έκτοτε ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Tony Sirico, 79

 

Άγνωστη αιτία

Η καριέρα του Sirico διήρκεσε πολλές δεκαετίες, αν και καμία ερμηνεία δεν θα μείνει ποτέ στη μνήμη μας περισσότερο από τον θρυλικό του ρόλο ως Paulie Walnuts στη σειρά του HBO, The Sopranos.

 

Angela Lansbury, 96

 

Φυσικά αίτια

Η Angela Lansbury πέθανε ειρηνικά στον ύπνο της στις 11 Οκτωβρίου 2022, μόλις πέντε ημέρες πριν από τα 97α γενέθλιά της. Η θρυλική ηθοποιός είχε μια βραβευμένη καριέρα που διήρκεσε πάνω από επτά δεκαετίες, από τη σκηνή του θεάτρου μέχρι την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ήταν περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα για τον ρόλο της ως Jessica Fletcher στη σειρά Murder She Wrote που προβλήθηκε από το 1984 έως το 1986.

 

Brad Johnson, 63

 

Πνευμονία

Οι πιο αξιοσημείωτοι ρόλοι του Johnson κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην υποκριτική ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρωταγωνίστησε στο ρομαντικό δράμα του Steven Spielberg, Always το 1989 και έγινε γνωστός από τη σειρά Melrose Place της Fox μετά από αυτό. Ο Johnson πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 2022.

 

Louise Fletcher, 88

 

Φυσικά αίτια

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έγινε σύμβολο του κινηματογράφου για τον ρόλο της νοσοκόμας Ratched στο One Flew Over The Cuckoo's Nest, σε σκηνοθεσία Milos Forman το 1975. Η Fletcher είχε σταθερή δουλειά μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας, παίζοντας και σε τηλεοπτικούς ρόλους που περιλάμβαναν σειρές όπως το Star Trek: Deep Space Nine. Πρόσφατα, είχε εμφανισθεί στην κωμική σειρά του Netflix, Girl Boss και στη σειρά Shameless.

 

Louie Anderson, 68

 

Καρκίνος

Ο stand-up κωμικός, ηθοποιός και συγγραφέας είχε μια εντυπωσιακή καριέρα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Είτε στη σκηνή, είτε τηλεόραση, είτε στον κινηματογράφο, το μοναδικό στυλ του Anderson αιχμαλώτισε τους θεατές και πέτυχε σε όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της δικής του εκπομπής κινουμένων σχεδίων Life with Louie. Βρήκε μια εντελώς νέα βάση θαυμαστών και την αναγνώριση των κριτικών ως Mom Baskets στην κωμική τηλεοπτική σειρά του FX, Baskets.

 

Nicki Aycox, 47

 

Λευχαιμία

Η ηθοποιός του Supernatural, Nicki Aycox, που έπαιξε τη Meg Masters στη σειρά του CW, πέθανε τον Νοέμβριο σε ηλικία 47 ετών. Αν και δεν είχε κοινοποιηθεί επίσημη αιτία θανάτου, η Aycox έπασχε από λευχαιμία και κατέγραψε όλη την εμπειρία της με τη νόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Anne Heche, 53

 

Τροχαίο ατύχημα

Η Heche έγινε αρχικά γνωστή για την υποκριτική της ικανότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη σαπουνόπερα Another World. Συνέχισε να πρωταγωνιστεί τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο, με τίτλους όπως το Volcano, Wag the Dog, Six Days Seven Nights και το remake του Psycho του 1998.

 

Bob Saget, 65

 

Εγκεφαλικό τραύμα

Ο ηθοποιός και κωμικός έγινε γνωστός ως ο αγαπημένος Danny Tanner στο Full House, ένας ρόλος που ήταν η αρχή για τις περισσότερες από ογδόντα εμφανίσεις σε κωμωδίες, κερδίζοντας έτσι μια τεράστια ομάδα θαυμαστών. Ο Saget πέθανε στη Φλόριντα ενώ βρισκόταν στο τέλος της περιοδείας του Bob Saget: I Don't Do Negative Tour.

 

Fred Ward, 79

 

Άγνωστη αιτία

Με περισσότερες από 90 εμφανίσεις ο Fred Ward είχε ένα ασυνήθιστο ταλέντο στο να δίνει μια ανθρώπινη πινελιά στους σκληροτράχηλους ρόλους που έπαιξε σε ταινίες όπως The Right Stuff, The Player και Tremors. Ο τελευταίος του ρόλος ήταν το 2013 με το 2 Guns.  Από τότε είχε αποσυρθεί από την ηθοποιία.

 

Philip Baker Hall, 90

 

Εμφύσεμα

Ο Philip Baker Hall δεν ξεκίνησε την καριέρα του μέχρι τα 30 του, αλλά από εκείνη τη στιγμή, έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς χαρακτήρων στην show business. Ο Hall εμφανίστηκε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με ρόλους σε ταινίες όπως το Boogie Nights και το Magnolia και στις τηλεοπτικές επιτυχίες Family Ties, Falcon Crest, The Practice και Seinfeld.

 

Ray Liotta, 67

 

Άγνωστη αιτία

Με ειδίκευση σε ψυχοπαθείς και ακραίους χαρακτήρες, ο Ray Liotta γεννήθηκε στο Newark του New Jersey το 1954. Έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1980 ως ο Joeless Joe Jackson στην επιτυχία Field of Dreams, ενώ θρυλικός έχει γίνει ο ρόλος του στο Goodfellas του Scorsese. Πέθανε στις 26 Μαΐου 2022 στον ύπνο του, ενώ γύριζε το Dangerous Waters στον Άγιο Δομίνικο.

 

Robbie Coltrane, 72

 

Πολλαπλές ανεπάρκειες οργάνων

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός και κωμικός είχε μια βραβευμένη καριέρα, που προσέλκυσε θαυμαστές από όλο τον κόσμο. Η άνοδος του Coltrane ξεκίνησε με ρόλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με το μεγάλο του άνοιγμα να έρχεται το 1993 στη σειρά Cracker, όπου έπαιξε τον ψυχολόγο Dr. Edward "Fitz" Fitzgerald. Η σειρά διήρκεσε μέχρι το 2006 και παράλληλα εμφανίσθηκε στον πιο αναγνωρίσιμο ρόλο του ως Rubeus Hagrid στις ταινίες Harry Potter, ξεκινώντας από το 2001.

 

James Caan, 82

 

Καρδιακό επεισόδιο

Γνωστός για την συμμετοχή του στο Godfather 1 και 2, ο James Caan γεννήθηκε στο Bronx στις 26 Μαρτίου 1940. Ένας αναμφισβήτητα δυναμικός ηθοποιός, ο James Caan συνέχισε να εκπλήσσει το κοινό με τις ερμηνείες του μέχρι τον θάνατό του τον Ιούλιο του 2022.

 

Paul Sorvino, 83

 

Φυσικά αίτια

Ο Sorvino είχε μια μακρά και αξέχαστη καριέρα στο Hollywood, που κράτησε περίπου 50 χρόνια. Έγινε διάσημος στο θέατρο, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα Tony για τη δουλειά του στο That Championship Season του Jason Miller και καθιερώθηκε στην τηλεόραση, κυρίως ως ντετέκτιβ Phil Cerretta στο Law & Order. Και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα στον κινηματογράφο, με ένα βιογραφικό που περιλάμβανε ρόλους όπως του Paulie Cicero στο Goodfellas.

 

Kirstie Alley, 71

 

Καρκίνος παχέος εντέρου

Η βραβευμένη με Emmy και Χρυσή Σφαίρα, Kirstie Louise Alley έγινε γνωστή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ήταν ως Rebecca Howe στη κωμική σειρά του NBC, Cheers (1987-1993). Από το 1997 έως το 2000, πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά Veronica's Closet, κερδίζοντας επιπλέον υποψηφιότητες για Emmy και Χρυσές Σφαίρες. Πρωταγωνίστησε στο Look Who's Talking και συμμετείχε στο Star Trek II: The Wrath of Khan. Η Alley πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

 

Irene Cara, 63

 

Άγνωστη αιτία

Η τραγουδίστρια Irene Cara πέθανε από άγνωστα αίτια σε ηλικία 63 ετών τον Νοέμβριο. Ξεκίνησε την υποκριτική ως παιδί και άρχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και να υποδύεται τον χαρακτήρα της Sparkle Williams στο original μουσικό δράμα του 1976 Sparkle. Ο πιο γνωστός της ρόλος στον κινηματογράφο ήταν η επίδοξη τραγουδίστρια και ηθοποιός Coco Hernandez στο χορευτικό μιούζικαλ του 1980, Fame. Το 1984, η Cara κέρδισε ένα Όσκαρ για τη συν-γραφή του τραγουδιού Flashdance…What a Feeling για την ταινία Flashdance.