Κριτική του animation «Strange World»

«Strange World» 
6/10

Πρωτοπορεί μεν η Disney με το νέο της φιλμ, πατώντας όμως πάνω σε μία απλοϊκή και προβλέψιμη ιστορία. Το σενάριο αποπνέει οικολογικά και κοινωνικά μηνύματα, ενώ δεν υπάρχουν τραγούδια. Η αφήγηση ξεκινά με το χωρισμό ενός πατέρα και ενός γιου και η συνέχεια συναντά το 40άρη πλέον γιο, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί τη σχέση με το δικό του 16χρονο, αρσενικό απόγονο.

Η δράση εμπνέεται από το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης και το Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η ζωή. Διακρίνεις ένα διαφυλετικό ζευγάρι, ένα gay, εφηβικό ρομάντσο και ένα τρίποδο σκυλάκι. Ο σεναριογράφος Qui Nguyen επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική ηθική και ενσυναίσθηση. Αναδεικνύει επίσης τη σημασία του να αγαπά ο γονέας το παιδί του για αυτό που είναι. Δεν διστάζει να συμπεριλάβει θεματολογία και ατάκες πρωτόγνωρες για ταινία της Disney, όπως στη σκηνή που ο πατέρας προτείνει στο 40άρη υιό του να πάνε έξω, για να πιουν ένα ποτό.

Το φιλμ δεν πήγε καλά εισπρακτικά. Κάποιοι θεωρούν ότι η εταιρεία παραγωγής επίτηδες «έθαψε» το έργο, ώστε να μην κάνει εισιτήρια και να σταματήσουν να της ζητούν στο μέλλον περισσότερη συμπερίληψη. Τονίζουν την έλλειψη προώθησης σε αντίθεση με τα προηγούμενα φιλμς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι γονείς μποϊκόταραν την ταινία, καθώς είναι ρατσιστές και δεν επιθυμούν να εκθέσουν τα παιδιά τους σε ένα έργο, που εξυμνεί την ισότητα ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Εξάλλου βρίθει το εγχώριο και παγκόσμιο αστυνομικό δελτίο περιστατικών bullying, διαδικτυακού εκφοβισμού, δολοφονιών και κακοποίησης εφήβων από ρατσιστές, συμμορίτες συνομηλίκους τους. Ίσως στην εισπρακτική αποτυχία να συνέβαλε το ότι δεν πρόκειται για μία «κοριτσίστικη» παραγωγή της Disney. Μπορεί να ισχύουν όλα, μπορεί και να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Γεγονός είναι ότι το Strange World θα μπορούσε να είναι καλύτερο και τότε θα είχε πιθανότητες για μία αξιοπρεπή πορεία στο box-office.

Trivia: Αν θες να δεις κάτι πιο εορταστικό, επέλεξε το «Encanto at the Hollywood Bowl» (7,5/10) με το original cast να ερμηνεύει ζωντανά τα τραγούδια επί σκηνής.

Η ταινία παίζεται στο Disney+. 

Video Url