Léon: The Professional ταινία του Λυκ Μπεσσόν

Το Léon: The Professional  με τίτλο Leon στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (και αρχικά με τίτλο The Professional στις ΗΠΑ), είναι μια γαλλική ταινία δράσης αγγλικής γλώσσας του 1994 γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Λυκ Μπεσσόν.

Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Ρενό, Γκάρι Όλντμαν και Νάταλι Πόρτμαν (στο ντεμπούτο της στην ταινία). Η πλοκή ακολουθεί τον Λεόνε (Ρενό), έναν επαγγελματία δολοφόνο, ο οποίος παίρνει απρόθυμα την 12χρονη Ματίλντα (Πόρτμαν), αφού η οικογένειά της δολοφονήθηκε από εναν διεφθαρμένο πράκτορα της Οργανισμός για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών Νόρμαν Στάνσϊλντ (Όλντμαν). Ο Λεόν και η Ματίλντα σχηματίζουν μια ασυνήθιστη σχέση, καθώς γίνεται ο μέντορας της και μαθαίνει πως να εκτελεί κόσμο.

Ο Λεόνε είναι δολοφόνος (ή "καθαριστής", όπως αναφέρεται στον εαυτό του) που ζει μια μοναχική ζωή στη Μικρή Ιταλία της Νέας Υόρκης. Το έργο του προέρχεται από ένα μαφιόζιο που ονομάζεται "Old Tony".

Μια μέρα, ο Λεόνε συναντά τη Ματίλντα Λάντο, ένα μοναχικό 12χρονο κορίτσι. Η Ματίλντα ζει με την δυσλειτουργική οικογένεια της σε ένα διαμέρισμα κάτω από την αίθουσα και έχει σταματήσει να παρακολουθεί τα μαθήματα στο σχολείο της για τα προβληματικά κορίτσια. Ο καταχρηστικός πατέρας της Ματίλντα προσελκύει την οργή των διεφθαρμένων πρακτόρων της DEA, οι οποίοι τον πληρώνουν για να κρύβουν κοκαΐνη στο διαμέρισμά του.

Αφού ανακαλύψουν ότι κλέβει την κοκαΐνη, οι πράκτορες της DEA εισβάλλουν στο κτίριο, με επικεφαλής τον έντονα ντυμένο ναρκομανή Νόρμαν Στάνσϊλντ. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ο Στάνσφιλντ γρήγορα ξεδιπλώνεται και δολοφονεί όλη την οικογένεια της Ματίλντα ενώ εκείνη έχει βγει για ψώνια. Όταν επιστρέφει η Ματίλντα, συνειδητοποιεί τι συνέβη ακριβώς για να συνεχίσει κάτω από την αίθουσα στο διαμέρισμα του Λεόνε, 

Η Ματίλντα ανακαλύπτει γρήγορα ότι ο Λεόνε είναι δολοφονος. Τον ικετεύει να την φροντίσει και να της διδάξει τις ικανότητές του, καθώς θέλει να εκδικηθεί τη δολοφονία του τετράχρονου αδερφού της.

Ζαν Ρενό ως Λεόνε
Νάταλι Πόρτμαν ως Ματίλντα
Γκάρι Όλντμαν ως Νόρμαν Στάνσφιλντ
Ντάνι Αγιέλο ως Τόνι
Μάικλ Μπανταλότζιο ως πατέρας της Ματίλντα
Ελίζαμπεθ Ρέγκεν ως μητέρα της Ματίλντα

Video Url

 

Video Url