«Η λεοπάρδαλη του χιονιού» (Κριτική)

«Η λεοπάρδαλη του χιονιού / The Velvet Queen / La Panthere des Neiges»

7/10

Οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι Marie Amiguet και Vincent Munier (1976) με τον ταξιδιωτικό συγγραφέα Sylvain Tesson (1972) ταξιδεύουν στα υψίπεδα του Θιβέτ, για να κινηματογραφήσουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού. Η Amiguet κινηματογραφεί τους δύο άντρες, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην καταγραφή της άγριας ζωής της περιοχής.

 

Η κινηματογραφίστρια Amiguet, ο φυσιοδίφης φωτογράφος Munier και ο αφηγητής Tesson παρασύρονται από τη γύρω τους φύση και ξεχνούν ότι πρέπει να παραδώσουν μία ενδιαφέρουσα ταινία. Έτσι σιγά-σιγά χάνεις την υπομονή, που επιδεικνύουν οι τρεις παρατηρητές των ζώων και βουλιάζεις όλο και πιο βαθιά στο κάθισμά σου. Η ηρεμία των πλάνων και η υπνωτιστική εξιστόρηση γαληνεύουν την ψυχή σου, αλλά προκαλούν και νύστα. Μπορεί οι Munier και Tesson δικαίως να
μαγεύονται από το καρτέρι, αλλά μέχρι να συναντήσουν τη λεοπάρδαλη του τίτλου έχεις δει και ένα όνειρο.

 

Στα θετικά η χρήση μικρού συνεργείου, η ελάχιστη όχληση της πανίδας και ο σεβασμός στη φύση. Το φιλμ εμπεριέχει οικολογικές ανησυχίες και φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει το σύγχρονο πολίτη.

 

Trivia: Η ταινία κέρδισε το Βραβείο CÉSAR Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Lumiéres Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ενώ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών ως Ειδική Προβολή «Cinema for the Climate Special Screening». Στη συνέχεια προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ζυρίχης, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ IDFA στο Άμστερνταμ, στο Φεστιβάλ Μοντρεάλ, στο Φεστιβάλ του Σάο Πάολο ανάμεσα σε άλλα. Στην Ελλάδα
η ταινία κέρδισε το Βραβείο WWF στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια προβλήθηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αιγαίου. Το ομώνυμο βιβλίο του Sylvain Tesson για αυτό το ταξίδι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, ενώ οι Warren Ellis και Nick Cave έχουν γράψει τη μουσική.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 22 Δεκεμβρίου από την One From The Heart.

 

Trailer: 

Video Url