«Pomona» (Κριτική)

«Pomona»
Βαθμολογία: 6,5/10

Ένας λόγος που πήγα να δω την παράσταση Pomona (Πομόνα) είναι η συμμετοχή στο θίασο της Άννας Μάσχα (Shopping and fucking, 1998).

Αγαπημένη ηθοποιός, που για μένα ξεχώρισε στο Στρίψιμο της βίδας στο Θέατρο Αμόρε το 2000 σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Θωμά Μοσχόπουλου. Ο Μοσχόπουλος συμπτωματικά μεταφράζει και συν- σκηνοθετεί (μετά του Ισλανδού Sigurdur F3 μέσω διαδικτύου) και την Πομόνα του Alistair McDowall.

Ο Alistair McDowall (1987) μεγάλωσε στο Great Broughton στο Βόρειο Γιορκσάιρ. Η Pomona (2014) αποτελεί το τρίτο του έργο, που έγραψε στα 27 του. Η Pomona είναι μια στάση του τραμ που βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της διασταύρωσης της γραμμής Eccles και της γραμμής Trafford Park Line του τραμ του Greater Manchester, γνωστή ως Metrolink (wikipedia). Επίσης, η Πομόνα είναι: η αρχαία ρωμαϊκή θεά των καρποφόρων δέντρων, των κήπων και των οπωρώνων, τύπος στροβιλαντλίας που επιτρέπει την αποτελεσματική άντληση νερού από μεγάλα βάθη και Κολλέγιο στην Καλιφόρνια (δελτίο τύπου).

Η υπόθεση δεν αφορά σε τίποτα από τα παραπάνω. Το έργο, που γράφτηκε κατά παραγγελία για το Orange Tree Theatre στο Richmond, όπου και ανέβηκε πρώτη φορά το 2014, πιο πολύ θυμίζει ένα παιχνίδι RPG (Role Playing Game). O conceptual artist Sigurdur F3 εξάλλου είναι ενεργό μέλος της κουλτούρας των RPG. Δύσκολη στη σύλληψή της παραγωγή. Μέρος του κοινού δεν ανταποκρίνεται. Μάλλον δυσανασχετεί, συνηθισμένο να παρακολουθεί στο θέατρο ΠΟΡΤΑ πιο βατές παραστάσεις. Αυτές είναι οι συνέπειες του κλεισίματος αρκετών off-Broadway σκηνών της Αττικής και ο συγκεντρωτισμός στα συστημικά θέατρα. Δείτε τί ανέβαζε το θέατρο ΑΠΟΘΗΚΗ προ τριάντα ετών (το cult Σκρατς) και τί παίζεται εκεί τα τελευταία είκοσι χρόνια…

Προσωπικά το να δω επί σκηνής τριάντα λεκάνες μπάνιου, όπως τις έστησε ο Βασίλης Παπατσαρούχας (Σκηνικά- Κοστούμια-Προβολές-Μουσική), ούτε με εντυπωσιάζει ούτε με ξαφνιάζει ως νεωτερισμός. Αξέχαστη μου έμεινε αντίθετα η παράσταση του 1991 Μετά το φόνο της Ομάδας Θέαμα του Γιάννη Κακλέα στο παλιό παγοποιείο Φιξ, τότε που ο Μανόλης Παντελιδάκης τοποθέτησε μόνο μία λεκάνη μπάνιου στο κέντρο της σκηνής, στην οποία έβαλε φωτιά ο Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Οι ηθοποιοί στην Πομόνα δείχνουν κατάλληλα προετοιμασμένοι και υπηρετούν το κείμενο και το όραμα των σκηνοθετών-καθοδηγητών. Ο Φώτης Στρατηγός ήταν δύο μηνών όταν είδα το έργο Μετά το φόνο. Παρά το νεαρό της ηλικίας του δείχνει αποφασισμένος να ξεχωρίσει και το καταφέρνει. Η Άννα Μάσχα δεν διαψεύδει τις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού. Η Στεφανία Ζώρα ισορροπεί πετυχημένα μεταξύ αστείου και σοβαρού, υποδυόμενη εσκεμμένα το ρόλο της με βαρεμάρα, υιοθετώντας μία φωνή γεμάτη απάθεια και πώρωση.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου (1981) αποτελεί έναν ηθοποιό που τον προσέχεις και έχει αναλάβει το δύσκολο εναρκτήριο ντουέτο της παράστασης με τον Άλκη Μπακογιάννη (1987). Ο Σίμος Κακάλας (1973) δεν εντυπωσιάζει υποκριτικά. Πολύ χάρηκα που ξαναείδα την Ειρήνη Μακρή (1987), η οποία επιβεβαίωσε όσα έγραφα για αυτήν το 2016 («…στο πόνημα των C.for Circus ξεχωρίζει η κα. Ειρήνη Μακρή στους ρόλους του «Λούκιου» και του «Διοικητή». Με χαρακτηριστική κόμμωση και πονηριά στο μάτι υποδύεται με φυσικότητα τους αντρικούς ρόλους της, χωρίς να διστάζει να θυσιάσει τη θηλυκότητά της. Φάνταζε σαν την κολώνα της παραγωγής.»).

Υ.Γ.: Καθυστερημένο ευχαριστώ στον κ. Μοσχόπουλο που επέτρεψε να είμαι ο μοναδικός θεριστής με σελοπέτα στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. «POMONA» του Alistair McDowall.

• «ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ», Μεσογείων 59, Τ.Κ. 11526, Αθήνα. Τηλ.: 2107711333. Παραστάσεις: Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Κατάλληλο για 16+ Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη & Παρασκευή: Κανονικό:

20 € / Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ: 15 € / Ομαδικές κρατήσεις (15+ άτομα): 15 € - Πληροφορίες στο ταμείο του θεάτρου. Σάββατο & Κυριακή: Κανονικό: 22 € / Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ: 18 € / Ομαδικές κρατήσεις (15+ άτομα): 18 - Πληροφορίες στο ταμείο του θεάτρου. Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/pomona/
Για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, προστίθενται δύο επιπλέον παραστάσεις, τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (21:00), ενώ το Θέατρο Πόρτα θα παραμείνει κλειστό στις 24 και 31 Δεκεμβρίου.

Trailer: 

Video Url