Κριτική της ρομαντικής ταινίας «Lady Chatterley’s Lover / Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ» 

«Lady Chatterley’s Lover / Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ» 
7/10

Το ομώνυμο, αξιόλογο βιβλίο (1928) του D. H. Lawrence (1885-1930) έγινε για πρώτη φορά ταινία το 1955. Γνωστή παραμένει η μεταφορά του στο σινεμά το 1981 (6/10) με πρωταγωνίστρια τη Sylvia Kristel και το Nichols Clay στο ρόλο του εραστή. Το σύγχρονο φιλμ σκηνοθετεί η Γαλλίδα ηθοποιός Laure de Clermont-Tonnerre (1983) (The Diving Bell and the Butterfly, 2007), που έχει κυρίως τηλεοπτικά credits πίσω από την κάμερα (American Crime Story, Mrs. America, The Act). Ως αριστοκράτισσα εμφανίζεται η Emma Corrin (1995), που συστήθηκε στο ευρύ κοινό ως Princess Diana στο The Crown προ δύο ετών. Στο πλάι της ο έμπειρος Jack O’ Connell (1990) στο ρόλο του θηροφύλακα στην εξοχική έπαυλη του Βαρονέτου συζύγου της Clifford (ο Matthew Duckett). 

Το σενάριο φέρει την υπογραφή του David Magee (1962) δις υποψήφιου για Όσκαρ (Life of Pi, Finding Neverland). Ο Magee υπήρξε υιοθετημένο τέκνο σε μία οικογένεια, που ο πατέρας ήταν κρυφός ομοφυλόφιλος. Ξεπέρασε τις προσωπικές του εξαρτήσεις από το αλκοόλ, αλλά δυστυχώς ο ένας του γιος πέθανε λόγω εξάρτησης. Διασκευάζει φέτος το συγγραφέα H. D. Lawrence, που είχε προσπαθήσει για χρόνια να καταπιέσει την ομοφυλόφιλη φύση του. Είναι γνωστό ότι διατηρούσε σχέση με τον William Henry Hocking έναν αγρότη από την Κορνουάλη. Φέτος διασκευάζει όμως και τον κρυφό ομοφυλόφιλο συγγραφέα Hans Christian Andersen (1805-1875) για χάρη του επερχόμενου live action The Little Mermaid της Disney. Η ιστορία της Μικρής Γοργόνας εξάλλου αποτελεί μία αλληγορία για τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Andersen για το Δούκα Edvard Collin (1808-1886) και βασίζεται στα πολλά ερωτικά γράμματα, που έγραψε για αυτόν.

Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ αποτελεί μία εκδήλωση των προσωπικών φαντασιώσεων του Lawrence και η σκηνοθέτις το σέβεται. Οι δύο πρωταγωνιστές ερμηνεύουν καλά τους ρόλους τους χωρίς όμως να κάνουν κάτι ξεχωριστό. Διακρίνονται κυρίως για το θάρρος τους στα τολμηρά γυμνά των ερωτικών συνευρέσεων, χωρίς να πείθουν για την ερωτική τους χημεία. Η Corrin δεν έχει αποτινάξει ακόμα από πάνω της την αύρα της Diana, ενώ ο O’ Connell δεν έχει πολλά να κάνει ως ηθοποιός στο μικρό ρόλο του εραστή. Θα προσέξεις την αδελφή της Λαίδης, ονόματι Hilda, την οποία υποδύεται η ανερχόμενη Faye Marsay (Pride, Andor, Black Mirror, Game of Thrones) και τη μουσική της Isabella Summers (1980) ιδρυτικού μέλους των Florence and the Machine.

Trivia: Η υποδυόμενη τη Mrs. Bolton φέτος Joely Richardson είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίστοιχη σειρά του BBC πριν τριάντα χρόνια.

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.
 

Video Url