«Spirited» (Κριτική)

«Spirited»
5,5/10

Δεν ξέρω για σας, αλλά για Χριστούγεννα θα προτιμήσω κάτι πιο παραδοσιακό ως θέαμα από τη φετινή εκδοχή της νουβέλας A Christmas Carol (1843) του Charles Dickens (1812-1870). Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Sean Anders (Αφεντικά για Σκότωμα 2, Οικογένεια Μίλερ) καταφεύγει στη φλυαρία, στη σαχλαμάρα και στην ανοησία με τη συνδρομή στην αφήγηση του σταθερού συνεργάτη του John Morris και διαθέτοντας δύο καλούς πρωταγωνιστές (Will Ferrell και Ryan Reynolds) και σε δεύτερους ρόλους τις Octavia Spencer, Rose Byrne, και την αδελφή του Andrea Anders, που έπαιζαν στην καλύτερη ταινία του (Instant Family, 8/10, 2018).

 

Τα τραγούδια του φιλμ φέρουν την υπογραφή των (Benj) Pasek και (Justin) Paul (Dear Evan Hansen, The Greatest Showman, La La Land, A Christmas Story: The Musical, και Lyle, Lyle, Crocodile, που κυκλοφορεί στη χώρα μας στη 1/12/2022). Ξεχωρίζουν οι συνθέσεις Bringin’ Back Christmas και Good Afternoon. Τα Unredeemable και Ripple είναι αρκετά φασαριόζικα και το τελευταίο συνοδεύεται από μία χορογραφία, που παραπέμπει σε θορυβώθες φινάλε σόου του Las Vegas.

 

Οι δημιουργοί αντιλαμβάνονται τη δύναμη των παλαιότερων κινηματογραφικών εκδοχών της ιστορίας, οπότε δεν αποφεύγουν τα κοστούμια εποχής και τις αναφορές στην παραδοσιακή εικονογραφία της νουβέλας. Ακόμα όμως και η cameo εμφάνιση της Judi Dench δε φτάνει, για να φέρει την άνοιξη, ενώ ο «μαϊντανός» Jimmy Fallon επιβεβαιώνει την έλλειψη μέτρου των δημιουργών. Η παραγωγή διαθέτει όλα τα μέσα, αλλά της λείπει η ψυχή. Δε συγκινείσαι, δεν εμπνέεσαι, δεν θα το ξαναδείς.

 

Στα θετικά η Sunita Mani (1986) ως πνεύμα του παρελθόντος, η αναφορά στο διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying) και το θάρρος του Anders να παρουσιάσει ένα μιούζικαλ για μεσήλικες με ένα διαφυλετικό, ερωτικό ζεύγος.

 

Το φιλμ παίζεται στο Apple TV+.

Trailer: 

Video Url