«Amsterdam» (Κριτική)

«Amsterdam»
3/10

 

Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για να δούμε ένα καλό φιλμ. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος O. Russell (Joy, 2015, American Hustle, 2013, Silver Linings Playbook, 2012, The Fighter, 2010, Three Kings, 1999) συγκεντρώνει γύρω του ένα ονειρεμένο καστ, αλλά δεν το εκμεταλλεύεται. Γράφει για ένα πραξικόπημα, που σχεδίαζαν οι φασίστες των Η.Π.Α., αλλά παραποιεί την πραγματικότητα ή από αφέλεια ή από μεροληψία. Η ιστορία αφορά στο πλάνο ανατροπής του Προέδρου Franklin Roosevelt
(1882-1945) εν έτει 1933 («Business Plot») με στρατιωτικό αρχηγό το βετεράνο Smedley Butler (1881-1940) και διαμεσολαβητή τον Gerald P. MacGuire (1897-1935). Ο MacGuire δρούσε εξ ονόματος μελών της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, όπως λ.χ. ο πατήρ - παππούς των Προέδρων Bush, Prescott Bush (1895- 1972).

 

 

Η ταινία αποτυγχάνει να γίνει ένα ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ. Ούτε γελάς με τις χοντράδες, που πηγάζουν από την επιλογή κοροϊδίας των αναπηριών, όσο πολέμησαν στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο δημιουργός αποφεύγει να αναδείξει τον εγχώριο φασισμό, προτιμώντας να δείξει με το δάχτυλο την Ευρώπη. Για αυτό και το πορταίτο του Smedley Butler, τον οποίο υποδύεται ο Robert De Niro ως Gil Dillenbeck, είναι λειψό, αφού αποκρύπτεται η απάνθρωπη στρατιωτική του προϋπηρεσία. Ο παραγωγός επιλέγει να εξιδανικεύσει το χαρακτήρα μέσω της αποσιώπησης της ιστορίας. Το δε προβλέψιμο φινάλε θυμίζει αυτό του The Bodyguard, που επανακυκλοφορεί το Νοέμβριο στις αίθουσες, λόγω της επετείου των 30 ετών από την πρώτη του έξοδο. Τί μένει; μία διασκεδαστική, σύντομη εμφάνιση από την Taylor Swift, η οποία φέτος υπογράφει και το τραγούδι Carolina του Where the Crawdads Sing (6,5/10).

 

Trivia: - Το σάουντρακ του Daniel Pemberton εμπλουτίζεται με τα τραγούδια La Conga Blicoti (Josephine Baker), Doucement, Doucement (Luc Kleiner), Time (GIVEON).

- Στους συμπαραγωγούς συναντάς - εκτός από τον Drake και τον πρωταγωνιστή Christian Bale - τον Ελληνικής καταγωγής, οσκαρούχο Anthony Katagas (12 Years a Slave, 2013). Ο Katagas (1971) εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λακρός 2018.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 3 Νοεμβρίου 2022 από τη Feelgood.

 

Trailer: 

Video Url