«Vortex» (Κριτική)

«Vortex»
7/10

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Gaspar Noe (1963) επιστρέφει με ένα δύσκολο στη θέαση φιλμ. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από το Irreversible, το οποίο είχε παιχτεί για τους κριτικούς σε ειδική προβολή στον κινηματογράφο Δαναό. Τριάντα ετών τότε θυμάμαι βγήκα από την αίθουσα σοκαρισμένος, αλλά και αναρωτώμενος για το μέλλον του Noe. Μεγαλώνοντας ο Αργεντίνος κινηματογραφιστής προσφέρει άλλο ένα σκοτεινό έργο. Οι κάμερές του παρακολουθούν τη ρουτίνα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στο Παρίσι με το ένα εκ των δύο μελών να αντιμετωπίζει τα πρώτα στάδια της άνοιας. Η εκφυλιστική ασθένεια παρασύρει τους δύο συντρόφους σε μία δίνη (/vortex), η οποία παρουσιάζεται σε split-screen.

 

Πρόκειται δυστυχώς για μία γνώριμη κατάσταση. Πολλές οικογένειες γύρω μας παλεύουν με τη νόσο της άνοιας ενός μέλους τους. Κάπως έτσι επηρεάστηκε και ο Noe, μεταφέροντας στην ταινία του πρόσφατες εμπειρίες του. Οι δύο πρωταγωνιστές αποδίδουν ρεαλιστικά τους χαρακτήρες, που τους έχουν ανατεθεί. Η ηθοποιός Francoise Lebrun (1944) ξεχωρίζει περισσότερο με τις καθηλωτικές σιωπές της. Ο Ιταλός δημιουργός Dario Argento (1940) συγκινεί, καθώς ο ρόλος του προσπαθεί να προσαρμοστεί στη δύσκολη κατάσταση. Το γιο του ζεύγους υποδύεται ο Alex Lutz (1978), ο οποίος αγωνίζεται να βρει την καλύτερη λύση για τη συμβίωση των γονιών του, βοηθώντας τους, όπως μπορεί.

Το φιλμ έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς ο σκηνοθέτης επιτρέπει στους χαρακτήρες να αναπνεύσουν, προλαβαίνοντας να αναδείξουν τη σταδιακή φθορά της σχέσης και της σκέψης. Ένα είναι σίγουρο: το αναπόδραστο τέλος, που κάθε ήρωας επιλέγει για τον εαυτό του.

Trivia: Ακούγονται μεταξύ άλλων η Francoise Hardy (Mon amie la rose, 1965) και το θέμα της Camille του Georges Delerue από την ταινία Le Mepris (1963).

Η ταινία κυκλοφορεί στις 3 Νοεμβρίου από το Cinobo.

Trailer: 

Video Url