Το In-Edit Greece και ο Σπασμένος Ήχος στη Βαρκελώνη

Σε ρυθμούς εορταστικούς - φεστιβαλικούς βρίσκεται από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και για δέκα ημέρες, η Βαρκελώνη, που εδώ και είκοσι χρόνια αποτελεί σημείο συνάντησης των σπουδαιότερων μουσικών ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Για την 20η του διοργάνωση, το In-Edit Barcelona έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή γιορτή με μοναδικά μουσικά ντοκιμαντέρ, παράλληλα events και φυσικά… μουσική για τα μάτια μας!

Το In-Edit Greece βάζει στην playlist αυτής της γιορτής τις νότες του μπουζουκιού, με το πολυβραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ Σπασμένος Ήχος. Ο Σπασμένος Ήχος που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στο In-Edit  της Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε από το In-Edit Greece για να βρεθεί ανάμεσα στα σπουδαιότερα μουσικά ντοκιμαντέρ της διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής και να πλημμυρίσει με τον ήχο του μπουζουκιού τις κινηματογραφικές αίθουσες της Βαρκελώνης, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ, χαρτογραφεί την πορεία του πιο εμβληματικού ελληνικού οργάνου από τα καταγώγια μέχρι τα σαλόνια, από τους τεκέδες μέχρι τις μεγάλες πίστες, από την κακοφημία μέχρι τα πανεπιστήμια, από το περιθώριο μέχρι την UNESCO. Η ιστορία και η εξέλιξη του μπουζουκιού και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, μέσα
από συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του οργάνου και σπάνιο αρχειακό υλικό, θα παρουσιαστούν στο παγκόσμιο κοινό του In-Edit, με την υποστήριξη του In-Edit Greece και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, o Σπασμένος Ήχος σε σκηνοθεσία Φοίβου Κοντογιάννη επιχειρεί μια ιστορική, μουσική επισκόπηση, καθώς και μια πολιτιστική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Υπεύθυνος για την ιδέα, την ερευνα, την επιλογή και τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών και των λοιπών ομιλητών, είναι ο Ανέστης Μπαρμπάτσης, ο οποίος θα βρίσκεται στη Βαρκελώνη για να συνοδεύσει τον Σπασμένο Ήχο στη συνάντησή με το διεθνές κοινό του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ In-Edit της Βαρκελώνης, διεξάγεται από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου και φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια παρουσίας του στον κόσμο με μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων.

In-Edit Greece

Το In-Edit Festival,  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το 2003 και έκτοτε διοργανώνεται σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Σάο Πάολο, το Σαντιάγο κ.ά. αποτελώντας σημείο συνάντησης του κινηματογράφου και της μουσικής. 

Ο κινηματογράφος και η μουσική, ως καθρέφτες της κοινωνίας έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν πολύ δυνατές ιστορίες και να προβάλλουν τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Το ντοκιμαντέρ, ακόμα περισσότερο, καταφέρνει με ιδανικό τρόπο να “ακτινογραφεί” μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τις ανθρώπινες, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες. 

Με άλλα λόγια, στο In-Edit πραγματοποιείται μια “μαγική συνάντηση” των δύο σημαντικότερων πολιτιστικών βιομηχανιών, αυτών της μουσικής και του κινηματογράφου. Στην Ελλάδα, το In-Edit Festival διοργανώνεται από το 2014 στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα από την εταιρεία Parenthesis.

Σενάριο: Ανέστης Μπαρμπάτσης-Φοίβος Κοντογιάννης
Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης
Έρευνα-Αρχισυνταξία-Μουσική επιμέλεια: Ανέστης Μπαρμπάτσης