«Φτερά και Πούπουλα» (Κριτική)

«Φτερά και Πούπουλα / Feathers» 
6,5/10

Ένας άντρας μετατρέπεται σε κοτόπουλο στα γενέθλια του γιου του. Ε και; και όμως η ταινία σε κρατά να τη δεις. Παρακολουθείς τον αγώνα επιβίωσης της οικογένειάς του μέσα σε καταραμένη φτώχεια και μιζέρια.

Σκηνοθετεί και γράφει ο Αιγύπτιος Omar El Zohairy (1988), παρουσιάζοντας το πρώτο - μεγάλου μήκους - φιλμ του. Βοηθούντος του Ahmen Amer στο σενάριο, ο El Zohairy ξεπερνά την έκπληξη της ιστορίας και αναδεικνύει τη θέση της αναξιοπαθούσας γυναίκας και του ανήλικου στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Με πρωταγωνίστρια τη μονοκόμματη και πρωτοεμφανιζόμενη Demyana Nassar ο δημιουργός ανατέμνει την αιγυπτιακή κουλτούρα και προσφέρει στο θεατή μία ενδιαφέρουσα ταινία. Η Nassar αποτελεί ανακάλυψη του σκηνοθέτη και ανήκοντας στην ίδια τάξη με την ηρωίδα του έργου, δεν παίζει την άπορη οικοδέσποινα, είναι η τυραννισμένη πολίτης.

Το φιλμ ξεχώρισε στο Φεστιβάλ των Καννών του 2021, κάνοντας πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής, και γυρίστηκε με γαλλικά, αιγυπτιακά, ολλανδικά και ελληνικά κεφάλαια. Στους παραγωγούς περιλαμβάνονται τα ονόματα του Γιώργου Καρναβά και του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη (συνάδελφου του γράφοντος στο περιοδικό Σινεμά την περίοδο 1999-2004).

Trivia: Ακούγονται τραγούδια με τους Fer’ et El Moseeqa El Arabeya, Fayza Ahmed (1934-1983), Baligh Hamdi (1931-1993), Dr. Gebali, Cosmic Gal και Al Massrieen. 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 22 Σεπτεμβρίου από το Cinobo.

 
Trailer:

Video Url