Κριτική της ευρωπαϊκής συμπαραγωγής «The Marco Effect / Η συγκάλυψη / Marco Effecten»

«The Marco Effect / Η συγκάλυψη / Marco Effekten» 
4/10

Το σενάριο των Δανών Anders Frithiof August (1978) και Thomas Porsager βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συμπατριώτη τους Jussi Adler-Olsen (1950). Η υπόθεση αφορά στον ανήλικο Marco (Lubos Olah), έναν άστεγο ρομά, ο οποίος συλλαμβάνεται στα σύνορα της Δανίας, έχοντας στην κατοχή του το διαβατήριο ενός αγνοούμενου δημόσιου υπαλλήλου.

Το κουβάρι καλείται να ξεμπλέξει ο επιθεωρητής Carl Morck (Ulrich Thomsen). Ο Δανός Martin Zandvliet (1971) (σεναριογράφος του Teddy Bear, 8/10, 2012) σκηνοθετεί την πέμπτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Δυστυχώς το φιλμ σου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει μονταριστεί από τον αρμόδιο (Per Sandholt). Σαν να έχουν κρατηθεί όλες οι σκηνές, χρήσιμες και άχρηστες. Η δράση αργεί να ξεκινήσει. Η ταινία αποκτά κάποιο ενδιαφέρον μετά την πρώτη ώρα. Και τότε όμως είναι σαν να παρακολουθείς ένα μέτριο επεισόδιο κάποιας τηλεοπτικής σειράς, παρά κινηματογράφο.

Η παρουσία του πρωταγωνιστή Thomsen (Festen, 8/10, 1998) δεν αρκεί, για να αλλάξει τις εντυπώσεις. Παρασυρμένος και αυτός από τους αργούς ρυθμούς του φιλμ, παίζει βαριεστημένα. Στο πλάι του ο Zaki Youssef, στο ρόλο του νεότερου συνεργάτη του Assad, ματαιοπονεί. 

Αν δεν έπρεπε να γραφτεί η παρούσα κριτική, θα είχα αποχωρήσει από την αίθουσα στο μισάωρο. Προσωπικά, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τους περισσότερους, αδυνατώ να αντέξω δυστυχισμένους ήρωες να περιφέρονται στις ταινίες.

Trivia: 

- Πλην των Requiem in D Minor, K. 626: Sequence No. 6: Lacrimosa (από Vienna Boys Choir) και Total Eclipse of the Heart (από Bonnie Tyler), ακούγεται το ταιριαστό τραγούδι «Traitors» από τον 30χρονο Δανό Saveus (Martin Hoberg Hedegaard)

Video Url

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 22 Σεπτεμβρίου από τη Rosebud.21. 

Video Url