«Pinocchio» (Κριτική)

Κριτική της live-action εκδοχής του
«Pinocchio» 
5/10

Όσο και αν προσπαθεί ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Robert Zemeckis δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρωτότυπο animation φιλμ του 1940. Η ταινία το 1941 απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής (Leigh Harline, Paul J. Smith, Ned Washington) και το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού (When you Wish Upon a Star των Leigh Harline και Ned Washington). Το σενάριο φέτος συνυπογράφει ο Chris Weitz και βασίζεται στην ιταλική παιδική νουβέλα The Adventures of Pinocchio (1883) του Carlo Collodi (1826-1890). Ενώ η ιστορία στην αρχή δείχνει να εκσυγχρονίζεται, κάνοντας σαφείς αναφορές στο bullying και στο κυνήγι της φήμης μέσω της προβολής στα social media, μετά τη μέση καταθέτει τα όπλα και παραδίδεται στην αφέλεια και στην παιδικότητα.

Το φιλμ, με τους ρυθμούς παλιού παραμυθιού, μπορεί να ικανοποιήσει τους ανήλικους θεατές, που θα δουν για πρώτη φορά τις περιπέτειες της ξύλινης μαριονέτας στη μικρή οθόνη. Οι λίγο μεγαλύτεροι όμως θα απογοητευθούν, καθώς το γνήσιο συναίσθημα περιθωριοποιείται για χάρη μιας μελό προσέγγισης, η οποία κυριαρχεί στο απότομο φινάλε.

Η παρουσία του Tom Hanks περνά αδιάφορη, ενώ ξεχωρίζει η ερμηνεία του Joseph Gordon-Levitt στο ρόλο του γρύλου Jiminy Cricket, που εδώ μεταφράζεται ως τζιτζίκι… Η Cynthia Erivo καλείται στο ρόλο της Blue Fairy να διασκευάσει το διάσημο τραγούδι της ταινίας και το κάνει ξεχωριστά, αλλάζοντας προς τα πάνω μερικές νότες. Η Erivo μεταμορφώνεται σε φύλακα – άγγελο του ήρωα, όπως η Whitney Houston στη Cinderella (1997) και ο Billy Porter στη Σταχτοπούτα του 2021. Η φωνή της Lorraine Bracco είναι τόσο ταιριαστή στο ρόλο του γλάρου Sofia. Ο Pinocchio του Benjamin Evan Ainsworth συγκινεί, ενώ ο φίλος του Lampwick (ο πάντα καλός Lewin Lloyd) έχει τις δικές του άξιες στιγμές. Αγχωτικές οι παρουσίες των Keegan-Michael Key και Luke Evans. Συμμετέχει ο Κύπριος Jamie Demetriou (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, 2020, Cruella, 2021).

Trivia: 
- Αναμένεται να κριθεί η εκδοχή των Guillermo del Toro και Mark Gustafson, η οποία κυκλοφορεί στο Netflix σε τρεις μήνες.

- Πριν τη Cynthia Erivo το When you Wish Upon a Star ερμήνευσε το 2013 η Mary J. Blige σε ντουέτο με τη Barbra Streisand, η οποία το ερμήνευε ζωντανά πριν τριάντα χρόνια περίπου. Η Streisand έχει δισκογραφήσει και το I’ve Got No Strings από το Pinocchio.

Το φιλμ παίζεται στο Disney+

Trailer:

Video Url