«The Lonely Wife» (Κριτική)

«Η μοναχική σύζυγος/ The Lonely Wife / Charulata»
7,5/10

Ο πρωτότυπος τίτλος του μαυρόασπρου, ινδικού φιλμ του 1964 αναφέρεται στο χαϊδευτικό της ηρωίδας (Charu), την οποία υποδύεται η όμορφη Madhavi Mukherjee (1942). Σύμφωνα με το διαδίκτυο, η έννοια του ονόματος Charulata είναι «όμορφο αναρριχητικό φυτό». Η Charu είναι μία νεαρή σύζυγος, που αγαπά τη λογοτεχνία στην αποικιοκρατούμενη Ινδία των τελών του 19ου αιώνα. Άπραγη, περιφέρεται βαριεστημένη στη συζυγική εστία, καθώς ο άντρας της είναι ο 35χρονος, πολυάσχολος, εκδότης εφημερίδας Bhupati Dutta (ο Shailen Mukherjee). Η επίσκεψη του - συνομήλικου της Charu, 23χρονου ξαδέρφου του Bhupati- Amal (ο Soumitra Chatterjee) θα αλλάξει τα δεδομένα της έγγαμης συμβίωσης του ζεύγους Mukhejee

Η ταινία του Satyajit Ray(1921-1992), ο οποίος υπογράφει τη μουσική και το σενάριο, βασίζεται στην αυτοβιογραφική νουβέλα Nastanirh (Η σπασμένη φωλιά /TheBrokenNest, 1901) του -βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας - καλλιτέχνη και φιλόσοφου Rabindranath Tagore (1861-1941).

Ο Shailen Mukherjee είναι πειστικός στο ρόλο του εργασιομανή συζύγου, που παρασυρμένος από τη δουλειά του, παραβλέπει ότι η αγαπημένη του Charu δυσανασχετεί στο διακοσμητικό ρόλο της «γλάστρας». Ο Amal του Soumitra Chatterjee φέρει όλη την αφέλεια και την ξεγνοιασιά του αδέσμευτου νέου. Την παράσταση κλέβει με τη γοητεία και το μετρημένο πάθος της η Madhavi Mukherjee. Διαπρέπει και στις ανάλαφρες, αλλά και στις δραματικές απαιτήσεις του ρόλου της. Το φιλμ βλέπεται ευχάριστα παρά την εμφανή πατίνα του χρόνου πάνω στη θεματολογία του και στα ήθη, που περιγράφει.

Trivia: 

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Ασημένιας Άρκτου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (1965).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 8 Σεπτεμβρίου από τη New Star σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση. 

Trailer:

Video Url