«A Hero» (Κριτική)

«A Hero / Ένας Ήρωας / Ghahreman» 
7/10

Η υπόθεση του φιλμ προσομοιάζει σε αυτή αμερικάνικης ταινίας του 2006 ("Το κυνήγι της ευτυχίας/The pursuit of happyness", 7,5/10, υποψήφιος για Όσκαρ ο πρωταγωνιστής), η οποία με τη σειρά της έφερνε στο νου τους Ράιαν και Τατούμ Ο'Νιλ ("Χάρτινο Φεγγάρι" ΄73, 7,5/10, Όσκαρ στην κόρη), Ντάστιν Χόφμαν-Τζάστιν Χένρι ("Κράμερ Εναντίον Κράμερ" '79, 8/10, Όσκαρ στον πατέρα) και τους Γιον Βόιτ-ΡίκιΣρέντερ ("The Champ" '79, 7,5/10).

Γράφει και σκηνοθετεί ο Asghar Farhadi (1972), ο οποίος χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένο ύφος και θεματολογία στη φιλμογραφία του (A Separation, 8/0, 2011, Le Passe, 8/10, 2013).

Ο πρωταγωνιστής Amir Jadidi (1984) υποδύεται το Rahim Soltani. Ο Rahim αποφυλακίζεται με άδεια δύο ημερών. Βρίσκεται στη φυλακή λόγω ενός ανεξόφλητου χρέους από ιδιωτικό δάνειο. Προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο διήμερο, ώστε να μην επιστρέψει στη φυλακή, έχοντας στο νου του το δανειστή του (ο Mohsen Tanabandeh), την τιμή της οικογένειάς του, τη μέλλουσα, δεύτερη σύζυγό του, αλλά και τον ανήλικο γιο του.

Η κάμερα παρακολουθεί την Οδύσσεια του Rahim, καθώς τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει, δείχνουν να μην τελειώνουν. Η ερμηνεία του Jadidi είναι υποδειγματική. Ο ηθοποιός κυκλοφορεί σε όλο το φιλμ ελαφρά σκυμμένος, καθώς ο φόβος (ghahreman) επιστροφής στη φυλακή οδηγεί τις πράξεις του. Πολύ καλός στο ρόλο του και ο Tanabandeh ως ανάλγητος, πιστωτής Bahram.

Trivia: 
-Aκούγονται – μεταξύ άλλων – οι συνθέσεις Deldare Man (Bijan Bijani) και Beraghsa / Ζητιάνος (Mohsen Chavoshi)

Video Url

 

Πίσω από την ταινία κρύβονται δικαστικές μάχες μεταξύ του σκηνοθέτη και της συναδέλφου του AzadehMasihzadeh, η οποία γύρισε το ντοκυμαντέρ μικρού μήκους All Winners, All Losers (2019), αφηγούμενη την πραγματική ιστορία του αποφυλακισθέντα με άδεια Mohammadreza Shokri. Η Masihzadeh κατηγορεί το Farhadi για λογοκλοπή.
 

Το φιλμ κυκλοφορεί στη 1/9 από την Spentzos Film

Trailer: 

Video Url