«The Spirit of the Beehive» (Κριτική)

«The Spirit of the Beehive / Το πνεύμα του μελισσιού / Espiritu de la colmena»
3,5/10

Πρόκειται για επανακυκλοφορία του φιλμ του 1973. Σκηνοθετεί ο Victor Erice (1940). Συνυπογράφει το πρωτότυπο σενάριο μετά του Angel Fernandez Santos (1934-2004). Η υπόθεση αφορά στις μικρές αδελφές Isabel (IsabelTelleria) και Ana (AnaTorrent, 1966), οι οποίες στιγματίζονται από τη θέαση της ταινίας Frankenstein (1931) του James Whale το 1940 στο Hoyuelos της Castilla στην Ισπανία.

Από το 1973 όμως άλλαξαν πολλά στα ζητούμενα των σινεφίλ. Το φιλμ, παρά το λυρικό ύφος του, δεν δείχνει ικανό να εντυπωσιάσει σήμερα το θεατή. Η υπόθεση κυλά αργά και οι - πολύ μικρές ηλικιακά - πρωταγωνίστριες παίζουν με τρόπο, που φαντάζει ξεπερασμένος. Η αλληγορική αφήγηση της καθιέρωσης του φασισμού στην Ισπανία με το πέρας του Εμφύλιου δεν αρκεί, για να συντηρήσει το ενδιαφέρον, ίσως λόγω των αλλεπάλληλων συμβολισμών, χάριν αποφυγής κινητοποίησης των μηχανισμών της λογοκρισίας.

Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν η πρώτη ατάκα της ταινίας προειδοποιεί πως «Έρχεται το Σινεμά», δυστυχώς όμως ίσως δεν υπάρχει πλέον κοινό για τέτοιου είδους δημιουργίες στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το φιλμ κυκλοφορεί στη 1 Σεπτεμβρίου από την Carousel Films

Trailer: 

Video Url