«Εκκόλαψη» (Κριτική)

Πετυχημένη η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της 42χρονης σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Hanna Bergholm. Συνυπογράφει την ιστορία της Εκκόλαψης μετά του Ilja Rautsi. Η υπόθεση αφορά στη 12χρονη Tinja Siiri Solaninna). Η μικρή ζει με τους γονείς της (η Sophia Heikkila και ο Jani Volanen του MiehenTyo, 6,5/10, 2007) και τον μικρότερο αδελφό της Matias (ο Oiva Ollila).Όταν αποφασίζει να πάρει υπό την προστασία της ένα ορφανό αυγό, η φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια θα βιώσει μία τρομακτική περιπέτεια.

Το φιλμ παραμένει ενδιαφέρον χάρη στη δουλειά των Bergholm και Rautsi, αφού η αλληγορία τους αφορά σε πιο σημαντικά θέματα από αυτά, που υπονοεί η απλή σύνοψη της δημιουργίας τους. Δεν μαθαίνεις τα ονόματα των πρόγονων, καθώς το βάρος πέφτει στη γονεϊκή τους ταυτότητα. Η μάνα είναι εγωίστρια, σκληρή, αδιάφορη, άπιστη και καταπιεστική. Η αποτυχημένη, αθλητική της καριέρα την έχει κάνει να επιβάλλει έναν αυστηρό τρόπο ζωής στην κόρη της. Η ενασχόληση της Tinja με την ενόργανη γυμναστική φαντάζει να είναι περισσότερο επιθυμία της Μητέρας παρά της ίδιας της ανήλικης. Ο Πατέρας από την άλλη είναι αμέτοχος στο μεγάλωμα της αθλήτριας, υποχωρητικός στα γούστα της Μητέρας και αφοσιωμένος στην ανατροφή του Matias κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν.

Η Bergholm, μέσα από την εισαγωγή του αυγού στη δράση, θέλει να καταδείξει την ανυπόφορη εφηβεία της Tinja. Το πρόβλημα της μικρής μεγαλώνει, όσο αυξάνεται η διάμετρος του, κυριολεκτικά ποτισμένου με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, αυγού. Μέσα από αυτό θα αναδυθεί το alterego της Tinja. Η 12χρονη έμαθε από τη μητέρα της να είναι ανάλγητη με τον εαυτό της. Αυτοτραυματίζεται, καταλήγει στη βουλιμία και φαντάζεται το βασανιστικό τέλος όσων την ενοχλούν. Στιγμιαία βρίσκει κατανόηση, φροντίδα και αλήθεια από τον Tero (Reino Nordin) τον εραστή της μητέρας της. Εν τω μεταξύ η σκηνοθέτις έχει προλάβει να μιλήσει για την ψεύτικη ευτυχία, που προβάλλουν κάποιες οικογένειες μέσα από τα social media, αλλά και να αναλύσει την προβληματική σχέση Μητέρας-Κόρης της ταινίας. Η πρωτοεμφανιζόμενη Solalinna δεν διαψεύδει τις προσδοκίες της Bergholm, ενώ και η Heikkila αποδίδει άριστα όλες τις μεταπτώσεις του ρόλου της. Αξίζει να δουν το φιλμ νέες μητέρες μαζί με τις μικρές κόρες τους.

Η ταινία κυκλοφορεί σε αποκλειστική Α’ προβολή στη 1 Σεπτεμβρίου από το Cinobo

Trailer: 

Video Url