«Le Feu Follet» (Κριτική)

«Le Feu Follet / The Fire Within»
5/10

 

Πρόκειται για ένα σκοτεινό και βαρετό φιλμ, που δεν στέκεται στη σημερινή εποχή. Το θέμα του είναι αρκούντως καταθλιπτικό, καθώς αφορά στον απεξαρτηθέντα από το αλκοόλ Alain Leroy (Maurice Ronet), ο οποίος επιστρέφει με σκωπτικό ύφος στον τόπο του εγκλήματος… Ο «άπιαστος» Alain κατατρύχεται από τάσεις αυτοκτονίας, καθώς αισθάνεται αποκομμένος από το περιβάλλον του και από τους παλιούς του φίλους. Ο σκηνοθέτης Louis Malle (1932-1995) διασκευάζει το μυθιστόρημα του 1931 “Willo’ the Wisp” του συγγραφέα Pierre Drieu La Rochelle (1893-1945), που εμπνέεται από τη ζωή του αυτόχειρα ποιητή Jacques Rigaut (1898-1929).Ο συγγραφέας από εκείνη την περίοδο είχε ασπαστεί το φασισμό και τον αντισημιτισμό, και αργότερα και το ναζισμό. Συνεργάστηκε με τους κατακτητές της χώρας του και θαύμασε και τον σταλινισμό. Με την απελευθέρωση αυτοκτόνησε, αφού είχε αποτύχει να το κάνει το 1944.

Αν δεν υπήρχε η ερμηνεία του Maurice Ronet, δύσκολα θα μπορούσες να παρακολουθήσεις σήμερα μία ταινία για τη δυστυχία και τη μεταπολεμική Γαλλία. Ίσως επειδή όλα γύρω φαντάζουν απαισιόδοξα. Ο Ronet (1927-1983) περιφέρεται ως «Ο βασιλιάς Alain» (Alain Leroy) απεγνωσμένος στο Παρίσι, συνειδητοποιώντας ότι δεν αγάπησε κάποιο άνθρωπο. Προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από το ποτό. Απορείς για την κατάντια του ήρωα, που δείχνει να τα έχει όλα: χρήματα, ομορφιά, φίλους. Μόνο προς το τέλος του φιλμ αντιλαμβάνεσαι την πιθανή πηγή της απόγνωσης του Alain. Στην τουαλέτα ενός μπιστρό ανταλλάσσει ερωτικές ματιές με έναν νεότερό του άντρα, νοιώθοντας αμέσως δυσθυμία για το ξεστράτισμά του. Η καταπίεση της σεξουαλικότητάς του βλάπτει την ψυχική υγεία του.

Trivia:
- Τη θέαση του φιλμ διευκολύνει η μουσική του Erik Satie (Premiere Gymnopedie, Gymnopedies, 3. Lent et grave, Gnossiennes No.1 – Lent), όπως την ερμηνεύει ο πιανίστας Claude Helffer (1922-2004).

Το φιλμ κυκλοφορεί στη 1 Σεπτεμβρίου από τη Summer Classics

Trailer:

Video Url