«Bergman Island» (Κριτική)

«Bergman Island / Το Νησί του Μπέργκμαν»
6,5/10

 

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις και σεναριογράφος Mia Hansen-Love (1981) καθοδηγεί δύο αγαπημένες ηθοποιούς, τη Vicky Krieps(1983) και τη Mia Wasikowska (1989), σε αυτό το ρομαντικό δράμα, που δεν απευθύνεται σε όλους. Η Krieps υποδύεται την Chris (αντί της αρχικά δεσμευθείσας Greta Gerwig), η οποία μετά του συζύγου της Tony (Tim Roth, 1961), μεταβαίνουν στο αγαπημένο νησί του Ingmar Bergman (Faro), προκειμένου να αντλήσουν έμπνευση για τα προσωπικά τους κινηματογραφικά σχέδια. Η Wasikowska παίζει την Amy, ηρωίδα του σεναρίου, που αναπτύσσει η Krieps.Για σαράντα λεπτά μία δεύτερη ταινία κυλά παράλληλα με την κύρια δράση του Bergman Island. Παρακολουθείς την εξελισσόμενη σχέση του ζεύγους Chris-Tony, όσο περιηγούνται στα λημέρια του Bergman, +αλλά και τον έρωτα της Amy για τον Joseph (ο καλός Νορβηγός ηθοποιός Anders Denielsen Lie, 1979).

Το διεθνές καστ καταφέρνει, λόγω ταλέντου, να συγχρονιστεί. Η σκηνοθέτις έχει ξεκάθαρο στόχο και το σενάριό της είναι καλοδουλεμένο. Ενώ το πρώτο μισό του φιλμ κυλά αργά, το δεύτερο μισό αυτού αποδεικνύεται πιο ενδιαφέρον. Η Wasikowska και η ενδιαφέρουσα πλοκή της ιστορίας γεννούν την αγωνία για το τέλος της ερωτικής περιπέτειας της Amy. Κεντρικός άξονας της αφήγησης είναι οι σχέσεις των δύο φύλων, που φαίνεται να ενδιαφέρει τη Hansen-Love και ίσως να προσέλκυσε την – μετέπειτα ακυρωθείσα λόγω βαρέος επαγγελματικού προγράμματος – συμμετοχή της επίσης κινηματογραφίστριας Greta Gerwig στο καστ. Η θεματική της ταινίας έλκει την καταγωγή της από τη φιλμογραφία του Bergman, την οποία παρακολουθούσε και η Barbra Streisand, την εποχή που οραματιζόταν την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά (Yentl).

Trivia:
- Ο εν έτει 1970 ακόμα σύζυγος της Streisand, Elliott Gould, πρωταγωνίστησε στο The Touch (1971) του Bergman. Η Streisand ήταν παρούσα στα γυρίσματα του 1970 (στη νήσο Gotland, δίπλα του νησιού Faro) και έκτοτε ανέπτυξε αλληλογραφία με τον Ingmar Bergman, καθώς αλληλοθαυμάζονταν. Σε συνέντευξή του το Δεκέμβριο του 1972 ο Bergman αποκάλυψε ότι συζητούσαν για μία πιθανή συνεργασία τους στην κινηματογραφική μεταφορά της Εύθυμης Χήρας, γεγονός που επιβεβαίωσε η ηθοποιός το 1994 και το 2018. Η Streisand είχε χωρίσει πια με τον Gould και ο Bergman είχε παντρευτεί ήδη την Ingrid Bergman, που παρέδωσε στη Streisand το πρώτο Oscar της δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Stephen Sondheim–σε συνέντευξη του 1995 – αποκαλύπτει ότι θα έγραφε νέους στίχους και μουσική και τον αντρικό ρόλο θα αναλάμβανε ο Tommy Berggren (1937). Η Streisand λάτρεψε το σενάριο του σκηνοθέτη για την πρώτη πράξη, αλλά του ζήτησε διορθώσεις για τη δεύτερη πράξη. Ο Bergman δεν ενέδωσε και η Streisand αποσύρθηκε από το εγχείρημα, αφού δεν έβρισκαν και τα απαραίτητα κεφάλαια

 

 

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1984, η Barbra Streisand έγινε η πρώτη γυναίκα, που απέσπασε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας για το Yentl, υπερισχύοντας και του Ingmar Bergman για το Fanny and Alexander.

- Cameo εμφάνιση πραγματοποιεί ένα από τα εννιά παιδιά του Bergman, ο Ingmar Bergman Jr.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 25 Αυγούστου από τη Weird Wave

Trailer:

Video Url