Κριτική της περιπέτειας επιβίωσης «Thirteen Lives/Δεκατρείς ζωές»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Thirteen Lives/Δεκατρείς ζωές» 
7,5/10

Για όποιον έχει δει το φετινό ντοκυμαντέρ για τα πραγματικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην Ταϊλάνδη το καλοκαίρι του 2018, η φετινή ταινία θα του συμπληρώσει λίγα κενά. Το σενάριο της βρετανικής παραγωγής, που γυρίστηκε στην Αυστραλία, ανήκει στον William Nicholson (Gladiator), και βασίζεται στην πλοκή των William Nicholson και Don MacPherson.

Το όλο εγχείρημα σκηνοθετεί ο Ron Howard, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γυρίζει αρκετά ντοκυμαντέρ. Αυτό φαίνεται στη ματιά του, καθώς απομακρύνεται από τους ήρωες και επικεντρώνεται στα γεγονότα. Ως συνέπεια, δυσκολεύεσαι να ταυτιστείς με κάποιον πρωταγωνιστή και νοιώθεις αποξενωμένος από το δράμα της ιστορίας επιβίωσης των δώδεκα, ανήλικων αγοριών και του προπονητή τους, όταν αποκλείστηκαν λόγω μουσώνων σε ένα υπόγειο σπήλαιο της Ταϊλάνδης. 

Ο Howard επί ενενήντα λεπτά περιγράφει στεγνά τα περιστατικά, ακολουθώντας το ημερολόγιο του αποκλεισμού, την κατάστρωση του σχεδίου διάσωσης, την έλευση χιλιάδων εθελοντών από τη χώρα και από διάφορα μέρη του κόσμου, τις αναποδιές και τις επιτυχίες των διασωστών.

Ακόμα και τα ανήλικα εμφανίζονται μόλις στην αρχή του φιλμ και τα ξαναβλέπεις μετά από μία ώρα, όταν για πρώτη φορά ξανά έρχονται σε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Ευτυχώς η τελευταία ώρα της ταινίας σε αποζημιώνει, αφού ο σκηνοθέτης θυμάται τον καλό εαυτό του και σε εμπλέκει στα συναισθήματα των ρόλων. 

Δύο γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Viggo Mortensen και ο Colin Farrell, παρελαύνουν στην ταινία, αλλά για αρκετή ώρα μένεις αδιάφορος, λες και ο συμπαραγωγός Howard δεν θέλει να αποσπάσει κάποια στιγμή καλής ερμηνείας από αυτούς.

Σιγά-σιγά προστίθενται και νέοι χαρακτήρες, που τους υποδύονται οι καλοί Joel Edgerton, Tom Bateman και Paul Gleeson και τότε είναι, που κάποιες ματιές σε κερδίζουν, καθώς είναι σαν οι πέντε ηθοποιοί να αντιμάχονται για ένα πλάνο, αποδίδοντας το μέγιστο που μπορούν. 

Καταφέρνει να ξεχωρίσει η Ταϊλανδή ηθοποιός Pattrakorn Tungsupakul, υποδυόμενη μία μητέρα, και οι συμπατριώτες της Sahajak Boonthanakit, στο ρόλο του Κυβερνήτη της περιοχής, ο Thira Chutikul ως δύτης, ο Theerapat Sajakul ως Λοχαγός Arnont, και ο Sukollawat Kanarot στο ρόλο του αδικοχαμένου Saman Kunan.

Το φιλμ παίζεται στο Prime Video. 

Trailer:

Video Url