«ΣινεμάΣαμπάγια/ CinemaSabaya» (Κριτική)

«ΣινεμάΣαμπάγια/ CinemaSabaya»
8/10

Και εκεί που λες «τελειώνει η κινηματογραφική σεζόν και αποκλείεται να δεις καινούργια, καλή ταινία Αυγουστιάτικα», έρχεται το CinemaSabayaνα σε διαψεύσει. Πρόκειται για το σκηνοθετικό και σεναριακό ντεμπούτο σε φιλμ μεγάλου μήκους της OritFouksRotem (1983).

Η δημιουργός τελείωσε τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης SamSpiegel.Η ταινία της αφορά σε οκτώ γυναίκες, Ισραηλινές και Παλαιστίνιες, οι οποίες παίρνουν μέρος σε ένα κινηματογραφικό εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση μιας ένατης γυναίκας, της σκηνοθέτιδοςRona(DanaIvgy). Το φιλμ μοιάζει αυτοβιογραφικό, καθώς και η OritFouksRotemδίδαξε σκηνοθεσία σε γυναίκες στην πόλη Acreτου Ισραήλ και στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ισραήλ GivatHaviva (στην πόλη Ma’anitτου Ισραήλ). Η λέξη sabaya του τίτλου της ταινίας σημαίνει μία ομάδα νεαρών γυναικών, αλλά και μία ομάδα αιχμαλώτων πολέμου, ανάλογα με τον τρόπο, που θα την προφέρεις. Γεγονός διόλου τυχαίο, καθώς η σκηνοθέτις θέλει να προσφέρει μια ματιά στη των Εβραίων και των Παλαιστινίων γυναικών, οι οποίες ζουν σε μία εμπόλεμη κατάσταση για πολλές δεκαετίες.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο καστ, που δέχτηκε να συμμετάσχει στο τολμηρό εγχείρημα. Η RuthLandauαποκαλύπτει με διακριτικό παίξιμο το μυστικό της ηρωίδας της. Η AmalMurkusεκφράζει την αισιόδοξη πλευρά του φιλμ, καθώς αγκαλιάζει το ταλέντο της νοικοκυράς, που υποδύεται. ΗOritSamuelχαμογελώντας, μεταδίδει συγκινητικά το τραύμα της οικογένειάς της. Η νεότερη της παρέας ονόματιNahed (AseelFarhat) φέρει με επιτυχία τη συγκρουσιακή διάθεση της ηλικίας του χαρακτήρα της. Αντίθετα, η μεγαλύτερη MarleneBajaliδείχνει αποτελεσματικήως συγκαταβατική και κατασταλαγμένη γιαγιά. Η YuliaTagilπείθει ως χωρισμένη γυναίκα, που αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Την καθοδηγήτρια-σκηνοθέτρια Ronaυποδύεται με ευαισθησία και αποφασιστικότητα η DanaIvgy. Το ρόλο της biCarmelaαναλαμβάνει χωρίς ταμπού η LioraLevi. Την παράσταση από όλες όμως κλέβει η καθηλωτική JoannaSaid, παίζοντας τη λιγομίλητη μητέρα έξι παιδιών Sovad.Ο χαρακτήρας της είναι αυτός, που τελικά ξαφνιάζει στο τέλος και κατορθώνει να ενώσει τις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες σε ένα αγαπημένο σύνολο.

Το φιλμ κυκλοφορεί σε αποκλειστική Α’ προβολή στις 9 Αυγούστου από το Cinobo. 

Trailer: 

Video Url