«Les Amants / The Lovers / Οι Ερασταί» (Κριτική)

«Les Amants / The Lovers / Οι Ερασταί» 
6,5/10

 

Το ασπρόμαυρο φιλμ του 1958 σκηνοθετεί ο 25χρονος Louis Malle (1932-1995). Πρόκειται για τη δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους ταινία του. Όπως και στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά Ascenseur pour l’echafaud (1958) πρωταγωνιστεί η - τότε σύντροφός του - Jeanne Moreau (1928-2017). Η ιστορία εμπνέεται από τη νουβέλα του 1777 του Vivant Denon (1747-1825) Point de Lendemain, με διαλόγους γραμμένους από τη Louise de Vilmorin (1902-1969). Παρακολουθείς πως μία εν διαστάσει γυναίκα εγκαταλείπει σύζυγο και εραστή για μία νέα εξωσυζυγική σχέση. Η υπόθεση του γαλλικού φιλμ ακούγεται προκλητική για την εποχή της και έτσι αντιμετωπίστηκε από τους πουριτανούς των Η.Π.Α.. Ποιός ησχολείτο τότε με το γυναικείο οργασμό και τη γενικότερα σεξουαλική απόλαυση των γυναικών;

 

Ο Louis Malle παρουσιάζει την ηρωίδα του να προσπαθεί να ισορροπήσει τα συναισθήματα της για τους άντρες της ζωής της. Τα στερεότυπα την πνίγουν και ανατρέπει τους κανόνες, που τη θέλουν άλλοι να αποφασίζουν για αυτήν. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ότι θεωρείται αυτονόητο για τον άντρα, δεν θεωρείται και για τη γυναίκα. Άραγε από που πηγάζει η έκφραση «αλλάζει τους άντρες σαν τα πουκάμισα»; δυστυχώς μέχρι και σήμερα γράφονται πηχυαίοι τίτλοι από «δημοσιογράφους», που υποτιμούν το γυναικείο φύλο. Η Jeanne Tournier του έργου αφιερώνεται περίπου για μισή ώρα στην ταινία στο σύζυγό της Henri Tournier (ο Alain Cuny, 1908-1994), που την απατά με τη γραμματέα του, για μισή ώρα στο λατίνο εραστή της Raoul Flores (ο Jose Luis de Vilallonga, 1920-2007) και για μισή ώρα στο νέο έρωτά της Bernard Dubois-Lambert (ο Jean-Marc Bory, 1934-2001), το alter ego του σκηνοθέτη. 

 

Με τον τελευταίο ζει μια βραδιά πάθους στην καλύτερη σκηνή της ταινίας, δυνάμει της φωτογραφίας του Henri Decae (1915-1987). Η ονειρική βαρκάδα του ζεύγους παρουσιάζεται σαν απόσπασμα παραμυθιού. Οι δύο ερωτευμένοι κινούνται μέσα στη φύση σαν ξωτικά και δείχνει αδύνατο να χωρίσουν οι δρόμοι τους μετά από αυτή την εμπειρία. Διόλου τυχαία το φιλμ ξεκινά με το χάρτη της φανταστικής γης, που ονομαζόταν Tendre (/τρυφερός). Ένα χάρτη συμβουλεύεται το νέο ζευγάρι στο ελπιδοφόρο ταξίδι τους, αφήνοντας πίσω τον παλαιομοδίτικο κόσμο. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε το Νέο Κύμα (Nouvelle Vague). Malle και Moreau βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Βενετίας εκείνης της χρονιάς.

Την υποστηρικτική φίλη της Jeanne υποδύεται η Judith Magre (1926). 

Trivia: - αντί σάουντρακ ακούγεται μουσική του Johannes Brahms.

- Τα κοστούμια της Moreau σχεδίασε η Coco Chanel (1883-1971). 

Trailer: 

Video Url